Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Jultagi, lindans från Korea

Hans Lundenmark, pedagog och samordnare på Vitlycke museum, tipsar om Jultagi, en traditionell lindans från Korea.

Jag vill passa på att dra lans för en kanske lite mer okänd del av Unescos uppdrag att skydda kulturarvet, nämligen arbetet med det immateriella kulturarvet. Det är ju så att kulturarv inte enbart består av byggnader, monument eller samlingar av föremål utan är även traditioner och andra levande former av kulturella uttryck. Det kan handla om sång, dans, musik, festivaler, ritualer, muntliga traditioner, livsåskådning, sociala sedvänjor, traditionella hantverk med mera.

Skydd av kulturell mångfald 

För att bevara dessa för kommande generationer har Unesco en lista med immaterialla kulturarv som är i extra stort behov av skydd. På lista finns även sådant som anses vara speciellt representativt för olika kulturer, men också bra exempel på hur man kan skydda kulturarv i fara. När man tittar igenom allt som finns med på listan kan man inte annat än förbluffas över människans uppfinningsrikedom, osläckbara vilja att uttrycka sig och stolthet över de egna traditionerna.

Syftet med arbetet är, förutom att vårda och bevara, att se till att den kulturella mångfalden består i en allt mer globaliserad värld. Tanken är också att det blir det lättare att prata med varandra över gränser och mellan kulturer om man förstår och respekterar varandras olika kulturella uttryck.

Ballar av stål?

När jag satt och slösurfade mig igenom listan över immateriella kulturarv som Unesco håller sin skyddande hand över fastnade jag för Jultagi, en lindanstradition i Korea. Det är en kombination av akrobatik och musik samtidigt som lindansaren drar skämt tillsammans med en clown på marken. Det mest fascinerande är när de hoppar och landar med skrevet på linan. Hur går det till? Har de underliv av stål? Kommer de någonsin kunna få barn? Frågorna hopar sig.

Sverige har inte idag inget med på Unecos lista över immateriella kulturarv. Vad skulle det kunna vara? Surströmming, midsommar, renskötsel, kyrkbåtsrodd, allemansrätt eller kanske luciafirandet?

Hans Lundenmark, pedagog och samordnare på Vitlycke museum i Tanums världsarv

Senast uppdaterad: 2017-02-03 09:59