Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Galle, Sri Lanka

Världsarvet Galle på Sri Lanka.
Fyren, som ligger vid sydöstra hörnet av Galles udde byggdes 1938 ovanpå ruinerna av ett brittiskt krutförråd. Nära fyren ligger en moské från 1904 .

På Sri Lanka eller Ceylon som ön hette fram till 1972 finns sex stycken världsarv. På min resa till ön hann jag med att besöka två av dessa, varav ett var staden Galle som ligger på öns sydvästkust. Galle blev världsarv 1988.

Staden Galle, uttalas Gawl är en av de större städerna på ön och har en intressant historia. Redan 1505 anlände en grupp portugisiska sjömän. De var på väg till Maldivierna, men kom på avvägar i en storm. Portugiserna byggde den första befästningen i Galle, 1598 på en klippa som skjuter ut i havet.

Vackert bevarad stad med rik historia

Galle föll i holländarnas händer 1640. Befästningen utökades och förbättrades under holländarna så att den omfattade hela halvön med totalt 14 bastioner. Stora delar av den gamla staden fick tydliga holländska drag med militära, administrativa, kommersiella och religiösa byggnader, avloppssystem och vägnät. Holländarna gjorde Galle till sin administrativa huvudstad på ön.

Under 1700-talet nådde Galle en höjdpunkt efter det att vallarna mot havet färdigställts 1729. Den befästa staden inrymde då 500 familjer, administration, handel och lager. 1796 lämnades Galle över till britterna. Britterna genomförde en del modifieringar av fortet, men i stort sett fick fortet vara intakt och är därför ett av de finast bevarade befästa städer som byggts av européer i Syd- och Sydostasien. 

Gammal teknik skyddade mot tsunamin

Tsunamin 2004 drabbade ön hårt men staden Galle klarade sig relativt bra tack vare att vallarna mot havet skyddade staden. Dessutom såg holländarnas gamla avloppssystem till att staden snabbt tömdes på vatten när vågen dragit sig tillbaka. Intressant att flera hundra års teknik klarar naturkatastrofer bättre än dagens. 

Idag är Galle mycket av en turiststad med en blandning av olika kulturer; här finns allt från holländska kyrkobyggnader, buddistiska tempel, moskéer och engelska fyrar. Väl värt ett besök!

Karin Lundberg, antikvarie i Västarvet

Senast uppdaterad: 2017-11-30 14:09