Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vidunderliga världsarv

Machu Picchu i Peru, Angkor Vat i Kambodja, Konungarnas dal i Egypten, hällristningarna i Tanums världsarv i Sverige. Vissa världsarv är mer kända och spektakulära än andra, men förenas av att de innehåller värden som angår hela mänskligheten och är en del av vår globala identitet.

Världsarv är platser, miljöer eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Listan med världsarv grundar sig på FN-organet Unescos konvention till skydd för världens natur- och kulturarv som antogs 1972. Sverige undertecknade konventionen 1985 och har därmed – tillsammans med fler än 190 andra nationer – frivilligt åtagit sig att skydda de egna världsarven för all framtid, men också att stödja andra länder i deras ansträngningar för att ta hand om sina.

Mänskliga mirakel och naturens mästerverk

För att ett kultur- eller naturobjekt ska klassas som ett världsarv måste det uppfylla olika kriterier, beroende på om det är ett natur- eller kulturobjekt. Ett naturobjekt kan vara något som visar på viktiga ekologiska processer i jordens historia eller har enastående skönhet. Ett kulturobjekt kan vara ett mästerverk som visar på mänsklig kreativ förmåga eller en byggnad som visar på viktiga stadier i mänsklighetens historia. 

En fredsrörelse i hotfulla tider

Världsarvskonventionen finns till för att skydda jordens unika natur- och kulturskatter, men den leder förhoppningsvis också till respekt och solidaritet mellan människor, kulturer och stater. Ett världsarv angår hela mänskligheten och dess värden är viktiga för oss alla, oberoende av nationalitet, etnicitet, religion eller kön.

Som en del av FN:s ständiga arbete för fred och mänskliga rättigheter är världsarven också viktiga som fredsrörelse – något som förenar oss alla från dåtid till framtid.

VÄRLDSARVSTIPS

Torbjörn Lindström, enhetschef för Västarvet slöjd, tipsar om Kathmandu dalen och Patan Duhrbar Square i Nepal.
Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:54