Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stora planer för Platåbergens geopark

Platåbergets geopark i Grästorp.

Projektet Platåbergens Geopark jobbar för att etablera en Unesco Global Geopark i platåbergslandskapet i Västergötland. Den tänkta geoparken sträcker sig över nio kommuner, med Grästorps kommun som projektägare.

Just nu pågår arbetet för fullt inför ansökan 2019 om att bli Sveriges första Unesco Global Geopark. Denna status blir en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt.

Vi hoppas att platåbergen ska bidra till en gemensam identitet i området och ge lokalbefolkningen en ökad stolthet över sin bygd.

En unik geopark av internationell betydelse

En geopark är ett område med en geologi som är av internationell betydelse - något som är unikt i världen. Det menar vi att vi har i platåbergslandskapet. Både platåbergen i sig, men även peneplanet, alltså urbergsytan som platåbergen vilar på, och de kvartärgeologiska istidsavsättningarna är speciella och borde uppmärksammas mer.

I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. En geopark ger ökad förståelse för hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet. Men den ger också möjligheter till en positiv landsbygdsutveckling, bland annat genom utvecklad turism och genom aktiviteter och skolprogram för barn och unga.

Platåbergen utgör en spännande kombination av natur och kulturhistoria i ett fantastiskt landskap.


- Det är jättekul att vara med som en liten kugge i skapandet av Sveriges första Geopark. Vi har fantastiska platåberg i regionen, väl värda att besöka men de flesta känner inte till dem. En del av att förstå biologisk mångfald är att förstå berggrunden som är avgörande för mikroklimat och för platsens möjlighet som växtplats för olika växter. Det går att se på växtligheten vilken typ av berggrund som finns. Växtligheten är i sin tur förutsättning för insekter med specialiseringar av olika slag, säger Anders Nilsson, utvecklare i Västarvet och som sitter i styrgruppen för Plåtåbergens geopark.

Platåbergen utgör en slags kombination av natur och kulturhistoria i ett fantastiskt landskap – men som kan vara svår att förstå utan information. En geopark skulle göra upplevelsen mycket rikare för många besökare, fortsätter Anders Nilsson.

Dramatiska upplevelser

Som besökare och boende i Platåbergens Geopark ska du kunna lära dig mer om bergen och dess omgivningar och uppleva vindlande historiska berättelser och skeenden genom vandringsleder, utställningar, dramatiseringar, guidade visningar och med hjälp av spännande VR-teknik och animeringar! 

Den tänkta geoparken sträcker sig över nio kommuner; Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Skara, Mariestad, Skövde och Falköping. Grästorps kommun är projektägare. 

Kontakt och mer information

Projektledare, Anna Bergengren
073-910 89 51
anna.bergengren@grastorp.se

Projektmedarbetare, Hanna Sundblad
0514-580 62
hanna.sundblad@grastorp.se

WEBBPLATS

Klicka här för att komma till Platåbergets geoparks hemsida.

Senast uppdaterad: 2018-02-12 10:21