Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att väga ett hjärta

Ett vakande öga vilar över det egyptiska kabinettet på Vänersborgs museum. Det är den egyptiska guden Anubis som i svart scharlakansgestalt överblickar salen.

Den egyptiska guden - Anubis var en central guddom i det forna Egypten. Han ansågs vara gravområdets väktare.

En tung uppgift som Anubis utövade var att väga den avlidnes hjärta, då den döde vid porten till dödsriket skulle dömas för sina jordiska gärningar.

Den dödes hjärta placerades i en vågskål och vägdes mot en fjäder, sanningens fjäder. Var hjärtat lättare fick den avlidne fortsätta vidare med Anubis till dödsriket.

 
Var hjärtat däremot tyngre slukades den avlidne av ett vidunder bestående av delar från krokodil, lejon och flodhäst.

Anubis var även balsameringskonstens gud och övervakade som sådan platsen för mumiefieringen. Den svarta färgen är central för Anubis då svart ansågs av de gamla egyptierna vara livets färg.

Denna träskulptur av Anubis har sannolikt krönt en låda för de fyra kanoperna – fyra urnor där den dödes inälvor förvarades efter att kroppen balsamerats.

Skulpturen på Vänersborgs museum uppges komma från Thebe.

Vänersborgs museums webbplats

Vill du veta mer om samlingarna på Vänersborgs museum? Klicka här för att komma till Vänersborgs museums webbplats.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:55