Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Saker och ting

Runyxan på Lödöse museum är ett av alla spännande föremål i Västarvets samlingar

Varje föremål döljer en historia – och på våra museer finns de i tusental! Föremålen kan vara insamlade på expeditioner eller upptäcktsresor, hittade i marken eller donerade till museerna. Här kan du upptäcka stora och små saker och ting som ger perspektiv på historien och bjuder på en dramatisk berättelse.

Ett medeltida kärleksbrev från Lödöse

I runskriften på en medeltida skälkniv kan man läsa en sällsynt kärlekshälsning från medeltiden. Kanske har den använts som gåva vid ett bröllop, eller är det kanske en vädjan från ett fall av olycklig kärlek?

Den egyptiska mumiemasken

Det egyptiska forntidskabinettet på Vänersborgs museum är en veritabel skattkammare för den som är det minsta intresserad av historia och internationellt kulturarv. Här följer berättelsen om ett guldskimrande fragment från en avlägsen tid.
Medeltida spelpjäser på Lödöse museum

Sugen på att spela hnefatafl?

Kvarnspel, alquerque och hnefatafl. Medeltidens människor var lika förtjusta i att spela spel som vi är idag. Och skillnaderna mellan dåtidens och dagens brädspel är många gånger inte särskilt stora.

Guldet från Vittene

Vitteneskatten är Sveriges till vikten tredje största guldskatt, bestående av fyra och en halv guldring på sammanlagt 1,9 kg, funnet vid Vittene, Norra Björke socken, i Trollhättan.

En kista full av historia

Den enkla kistan var inte något föremål som direkt fångade ögat där den stod, instuvad och bortglömd på vinden, fylld med väl använda vardagsföremål. Ändå berättar föremålen en hel livshistoria

Nycklar till medeltiden

Vid utgrävningar i Lödöse i början på 1960-talet hittades en flera medeltida nycklar, en viktig hustrusymbol som innebar ansvar för hus och hem.

Skor för liten och stor

På 1200-talet eller 1300-talet gick ett litet barn och en vuxen kanske runt bland husen i Lödöse med de här kängorna på fötterna.

Hästprylar modell medeltid

De är minst 700 år gamla men vilken modern ryttare som helst känner igen hästutrustningen från det medeltida Lödöse: sporrar, bett och hästskor.

Sankt Olofs yxa

Vid utgrävningar i Lödöse 1971 fann man en komplett gjutform med en miniatyryxa från 1200-talets andra hälft. Yxan har använts som pilgrimsmärke vid St: Olofs kyrka i Lödöse från 1100-talet.

Ja, det kommer mer!

Vi publicerar löpande nya artiklar. Har du tips eller idéer om något du tycker att vi borde skriva om så hör gärna av dig till: kulturutveckling.kommunikation@vgregion.se

Sök i våra samlingar

Här kan du söka bland hundratusentals fotografier och föremål ur museernas samlingar och göra historiska nedslag. Klicka här för att söka i våra digitala samlingar.

Senast uppdaterad: 2016-05-27 08:16