Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kan man leva på retro?

Foto: Lisa Stardust Larsson

Retro står ofta för minnen, saker och miljöer från perioden 1950–1970-tal, en tid som sammanfaller med det moderna välfärdssamhällets stora genomslag i vår vardag. Det handlar om en historia som ligger bara runt hörnet – när vi var barn, när våra föräldrar var barn, när deras föräldrar var barn.

Vi ville sätta ljuset på hur vi kan nyttja och vårda denna period som en resurs. Vi ville också sätta ljuset på det faktum att vi måste ta omhändertagandet av denna epok på allvar. Därför ordnade vi seminariet Kan man leva på retro? den 22 april 2015.

Fick vi då något svar? Ja, svaret är att visst kan man leva på nostalgi och upplevelsenäring kopplat till retro, särskilt när man kombinerar tillbakablickandet med en samtidskoppling. Till seminariet bjöd vi in ett brett spektrum av professioner såsom chefredaktör, samhällsplanerare, forskare och kulturutvecklare för att höra om möjligheter, problem och kreativitet kopplat till retro.

Dagen var en samverkan mellan två projekt kopplade till detta moderna kulturarv: Moderna Västra Götaland, en samverkanssatsning under åren 2008 till 2015 mellan museer och länsstyrelse i Västra Götaland, och Retrovägen/Retro Nossebro.

Nu är seminariedokumentationen från Kan man leva på Retro? tillgänglig i tryck och som pdf här intill. Den bygger på minnesanteckningar gjorda under dagen, och en kombination av våra egna foton och bilder hämtade ur presentationerna. Vi hoppas att sammanställningen kan inspirera till ett kreativt nyttjande och omhändertagande av minnen och miljöer från denna spännande period!

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:55