Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad är egentligen kulturarv?

En bro, en sko eller kanske en ko? Borgar och ruiner, gamla hus och föremål? Eller minnen och berättelser? Sill och nubbe, halv special eller kebabpizza? Vad är egentligen natur- och kulturarv? Och vad betyder det för dig?

Överallt runt omkring oss löper spåren av vårt gemensamma natur- och kulturarv. Spår som korsar varandra, går parallellt eller växer samman – men likt ett väldigt garnnystan så hänger det på något märkligt sätt ihop. Vi formas av det, samtidigt som vi är med och skapar det.

Från generation till generation

Kulturarv kan vara allt från landskap och byggnader till insjöar och parker; från borgar och ruiner till hällristningar och hantverk. Men också traditioner och berättelser som förs vidare från generation till generation, förändras och lever vidare som delar av vårt natur- och kulturarv.

Allt är i rörelse

Vi lever i en ständig utveckling, där det känns som att hjulen snurrar snabbare än någonsin tidigare – från människors rörelse över världen till ett ökat informationsflöde i digitala medier. I tider av stora samhällsförändringar kan vårt gemensamma natur- och kulturarv ha stor betydelse för människors identitet, livskvalitet och känsla av sammanhang.

Vad betyder kulturarvet för dig?

Nu vill vi veta vad kulturarv betyder för dig. Under 2017 undersöker vi vilka olika relationer människor har till kulturarvet, vad som uppfattas som kulturarv och hur vi berörs av det. 

Resultatet av svaren kan komma att användas i en utställning som planeras till 2018. Så ta chansen att berätta vad du tänker om vårt gemensamma kulturarv!
Senast uppdaterad: 2017-06-30 12:13