Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Historia och händelser

Vad vore vi utan historia? Kunskapen om vår historia gör att vi kan skapa sammanhang, lära av gamla misstag och förstå vår plats i samtiden. Och om vi inte vet varifrån vi kommer, hur ska vi då kunna veta vart vi är på väg? Här dyker vi ner i historiska skeenden, livsöden och överraskande berättelser.

Låt barnen smaka på påskriset

Att piska någon med påskris kan väcka lite obehagliga associationer. Men faktum är att det är en tradition som går långt tillbaka i tiden, och som har förknippats med kraft och växtlighet.

Fruktbarhetskanor i Tanums världarv

Går det att öka chanserna att bli gravid genom att åka kana på hällristningshällar? Ja, det är en tanke som funnits i hundratals år och på vitt skilda platser.

Döden - en lång historia

Mord och blod, liv och död. Traditionen att uppmärksamma de döda finns i de flesta större religioner och kulturer. Här hittar du historiska djupdykningar om fynd, företeelser och fenomen från Västra Götalandsregionens museer och verksamheter
Mandråparen i Vänersborg

Mandråparen i Vänersborg

Framför Stadshuset, mitt på Plantaget i Vänersborg, står en vacker gatlykta i gjutjärn. Men dess namn har en lätt morbid klang - mandråparen.

Pistolduellen i Lockerudsskogen

Två pistoler och två officerare - men bara en av dem skulle komma levande därifrån. Läs om den dödliga duellen i Lockerudsskogen 1816 här.

Historiens skuggor

Historiens skuggor är en historisk virtuell plattform med geopositionerade filmer, audioguider, arkivbilder, utplacerade QR koder i landskapet och på byggnader, tips och handledning med mera.

Ja, det kommer mer!

Vi publicerar löpande nya artiklar. Har du tips eller idéer om något du tycker att vi borde skriva om så hör gärna av dig till: kulturutveckling.kommunikation@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2016-05-27 08:16