Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hantverk och traditioner

Traditioner är kunskap som lämnas över från generation till generation; från seder och bruk till slöjd och hantverk. Våra traditioner förändras och utvecklas med tiden – i en dynamisk mix mellan gammalt och nytt, historia och framtid.

Här hittar du både information om traditioner och material som beskrivningar för att göra själv.

Fyrflätning - en smart kusin till knyppling

Att avsluta väven med en flätad frans är känt sedan medeltiden. De till synes värdelösa varptrådarna, äfsingarna, får vidare dekorativ funktion i fyrflätningstekniken. 

Tryckta juldukar

50- och 60-talens tryckta juldukar är i många fall mönstermässiga mästerverk. Trots det har formgivarna fått klent med uppskattning för sitt verk. Det är något som boken Tryckt till jul vill ändra på.

Slöjda själv

Det är roligt att slöjda själv. Här har vi samlat enkla och grundläggande beskrivningar och mönster som bygger på naturmaterial och handredskap.

Vackra rosengångstäcken

De äldsta bevarade rosengångsvävnaderna är från 1700-talet, men det finns belägg för att rosengång vävts redan under medeltiden!

Tillverkning av kardor

Att tillverka kardor var i det förindustriella samhället något som kunde engagera en hel familj. I Gällstad kan kardtillverkningen spåras till slutet av 1700-talet, och var omfattande ända fram till 1900-talets början.

Nålbindning

Nålbindning är tekniken där tvåtrådigt ullgarn på trubbig nål formar öglor, vilka läggs runt tummen och binds samman av garnstygn. Sömnadssättet är uråldrigt och har förekommit i hela Skandinavien.

Halmslöjd

Att slöjda i halm är enkelt, roligt och har i Sverige en lång kulturhistorisk tradition bakom sig. 

TIPS: 365 saker du kan slöjda

På webbplatsen 365 saker du kan slöjda finns massor av tips, inspiration och olika teman som trädgård, teknik, högtider och kalas, utomhus, barnvänligt och liknande. Välkommen att kika på in på 365 saker du kan slöjda!

Ja, det kommer mer!

Vi publicerar löpande nya artiklar. Har du tips eller idéer om något du tycker att vi borde skriva om så hör gärna av dig till: kulturutveckling.kommunikation@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2016-05-27 08:15