Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västarvets organisation

Tre arkeologer gräver i marken, i bakgrunden en molnig himmel där solstrålar silar igenom

Västarvet är Sveriges största regionala natur- och kulturarvsförvaltning och en del av Västra Götalandsregionen. Vi har hand om verksamheten vid sex museer och besöksmål och vi bedriver också verksamhet på åtta olika områden inom natur- och kulturarvssektorn.

Västarvet är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. Vi är en utförarförvaltning som får våra uppdrag från regionens kulturnämnd. 

Verksamhetsidén är att göra historien synlig och berika vår livsmiljö för människors framtid och en hållbar samhällsutveckling. Vår uppgift är att tillgängliggöra, levandegöra och förvalta det rika natur- och kulturarvet i regionen.

Verkar i hela Västra Götaland

Västarvet driver besöksmålen Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Slöjd & Byggnadsvård, Vitlycke museum i Tanums världsarv och Vänersborgs museum. Från dessa orter och från Skara, Skövde och Borås utgår vi i vårt regionala arbete. Vi ska verka i alla regionens 49 kommuner och regionalt ansvar, överblick och kunskap, nätverkande och samverkan är centrala begrepp för oss.

Det regionala arbetet omfattar arkeologi, byggnadsvård, natur- och kulturmiljö, slöjd, konservering, utvecklings- och processtöd samt pedagogik och utställningar. Inom dessa områden är Västarvet verksamt både som konsulenter, det vill säga tjänster erbjuds utan kostnad, och med konsulttjänster.

Över 150 personer

Sammanlagt arbetar över 150 personer i organisationen men eftersom verksamheten vid flera av besöksmålen skiljer sig åt under olika delar av året är personalstyrkan större sommartid än vintertid.

Tf förvaltningschef från 1 april 2018 är Gunilla Eliasson.

Mer information om Västra Götalandsregionens kulturverksamhet hittar du här. Klicka på länken för att komma till kultur på vgregion.se.

  

Västarvets styrelse

Västarvets styrelse består av sju ledamöter med Perallan Orrbeck (L) som ordförande och Gunilla Josefsson (S) som vice ordförande. Här hittar du hela styrelsen för 2019.

Västarvets uppdrag

Här hittar du beslutet om kulturnämndens långsiktiga uppdrag till Västarvet för perioden 2018-2020. Klicka på länken för att komma till våra politiska uppdrag (pdf).

Kultur i Västra Götalandregionen

Kulturen har en central roll i Västra Götalandsregionen. Det märks genom målmedvetna satsningar och landets största regionala kulturbudget, både i kronor och ören och utslaget per invånare. Västarvet är en av regionens kulturförvaltningar - med fokus på natur- och kulturarv. Vi samarbetar ofta med Kultur i Väst och Koncernavdelning Kultur.

Kultur i Väst

Kultur i Väst arbetar för ett brett och inkluderande kulturliv som når och angår invånarna i Västra Götaland. Grunden i arbetet är att stärka kulturen och dess roll i samhället. För att åstadkomma det samarbetar de med kulturlivets aktörer både regionalt, nationellt och internationellt. Kultur i Väst är en del av Västra Götalandsregionen. Klicka här för att läsa mer om Kultur i Väst.

Koncernavdelning Kultur

Koncernavdelning Kultur har som uppgift att se till att kulturpolitiken genomförs i praktiken. De ska bland annat utforma uppdrag, följa och utvärdera institutioner och organisationer inom kultursektorn. Klicka här för att läsa mer om Koncernavdelning Kultur.

Senast uppdaterad: 2020-01-31 14:41