Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skräm bort familjen på höstlovet

Skräm bort familjen med en mytomspunnen utflykt till, eller berättelse om, Västra Götalands natur- och kulturarv!

Skräm bort familjen med en mytomspunnen utflykt

Västra Götalands natur- och kulturarv har många spännande, ibland läskiga, platser att upptäcka. Vad sägs till exempel om Tingsbergs kulle utanför Lödöse, där hundratals tjuvar och mördare har bragts om livet?  Postrånaren Falks grav på Hökensås sägs alltid vara prydd med färska blommor, vem som lämnar dem där är oklart.

Bergen Halleberg och Hunneberg, strax öster om Vänersborg, innehåller många spår av forna västgötars liv. I bergen, som är Västsveriges enda ekopark, finns unika och biologiskt värdefulla skogsmiljöer. Men också spännande fornlämningar i form av stensättningar, rösen och onda hålor och ättestupa. Här spelades filmen om vikingapojken Halvdan in.
Vågar du besöka postrånaren Falks grav? Den sägs ligga en förbannelse över graven, och ungdom har länge vallfärdat till platsen för att testa sitt mod och sägnernas sanningshalt.
En bit in i skogen från väg 154 i de västsvenska skogarna i Svenljunga kommun ligger Gräne Gruva, en fältspadsgruva från 1800-talet. Vid gruvan hittar du flertalet kortare och lite längre vandringsleder. Gruvan är under restaurering och utvecklas hela tiden.
Det bohuslänska Blåkulla, ön Brattön, ligger i Solberga socken i den södra delen av Hakefjorden, nära öarna Lövön och Älgön. Häxor samlas enligt gammal lokal folktro på öns 131 meter höga punkt. Något som har gett ytterligare liv till häxhistorien är ovanliga naturfenomen.
Strax utanför Lödöse ligger Tingbergs kulle – en dramatisk plats med en mörk historia. Här har tjuvar och mördare mist sina liv genom stegling, hängning och halshuggning under århundraden.
Enligt en sägen finns det ett särskilt väsen i Vänern, i vattnen kring Torsö och Brommö, som kallas LakaKoffa eller Koffa. Varelsen sägs vara en korsning mellan ett barn och en lake.
I Västergötland ligger det tre mytomspunna berg. För länge sedan bodde här både jättar och sjöjungfrur och långt inne i ett av bergen sover några soldater djupt sedan 1300-talet. Följ med till Ålandaberget, Himmelsberget och Ålleberg!

Skräm bort familjen med mytomspunna berättelser

I den digitala utställningen Trollbunden hittar du berättelser om fenomen och mytomspunna platser i Västra Götaland.

Senast uppdaterad: 2020-10-30 07:54