Byggnadsvårdens konvent i Mariestad

  • Bild 1 av 2
  • Bild 2 av 2

I år går Byggnadsvårdens konvent av stapeln för tredje gången. Den 27 september är ingen mindre än Ulla Skoog med och inviger det välbesökta arrangemanget i Mariestad, som är det största i Norden i sitt slag. Under konventets fyra dagar står närmare hundra programpunkter på schemat, som även innehåller ett stort branschmingel, utnämningen av Årets byggnadsvårdare och en helt ny byggnadsvårdsmässa.

En mötesplats för byggnadsvården

Byggnadsvårdens konvent är en tre dagars mötesplats för byggnadsvården i Sverige och Norden. Ni som deltog i konventen 2013 och 2015 vet att det blev just den mötesplats för sektorn vi ville skapa. Det var just blandningen mellan hantverkare, materialproducenter, antikvarier och förvaltare som gjorde mötesplatsen så bra. 2017 är det dags igen!

Klicka här för program och mer information!

Ulla Skoog på plats

För två år sedan höll Ulla Skoog ett av Radio P1:s mest uppmärksammade sommarprat någonsin. Då förklarade hon sitt passionerade intresse för byggnadsvård och gav en känga till det hon kallar fuskbyggandet. I år är hon med och inviger Nordens största byggnadsvårdskonvent, dit över 400 personer väntas komma.

Intresset för byggnadsvård stort i landet

Anmälningarna har i år strömmat in från hantverkare, materialproducenter, antikvarier, arkitekter, ingenjörer, studenter och andra verksamma inom branschen. Det är deras gemensamma intresse för vård av hus och hållbart byggande som utgör grunden i Byggnadsvårdens konvent. För fyra år sedan bjöd arrangörerna in för första gången och sedan dess har intresset hos allmänheten blivit allt större.

- Responsen efter mitt sommarprat i P1 var enorm! Fortfarande, två år efter att programmet sändes, hör folk av sig. Varje dag! Hoppfullt för våra hus. Det bästa med byggnadsvård är att det inte finns något dåligt med det. Och nu ska jag få vara med på konventet i dagarna tre, lycka! säger Ulla Skoog.

Över 100 programpunkter

Det är ett digert program som erbjuds konventets besökare. Stadsodling, betong och hållbar renovering, energieffektivisering, kemikalier, oljebaserade färger och munblåst fönsterglas är temat för några av de närmare hundra programpunkterna. Vid sidan om föreläsningarna pågår det dagligen hantverksdemonstrationer och visningar av produkter och material. Under en av kvällarna bjuder Svenska byggnadsvårdsföreningen in till branschmingel, där prisutdelningen av Årets byggnadsvårdare sker.

Byggnadsvårdsmässa efter konventet

Ett nytt tillskott till årets konvent är den mässa för allmänheten som avslutar hela evenemanget under fredag den 29 september och lördag 30 september; Byggnadsvård och trädgård. 

- I samband med att Sveriges elit inom byggnadsvård besöker Mariestad arrangerar vi en byggnadsvårdsmässa som är öppen för allmänheten, så att privatpersoner också kan träffa landets främsta företag på gamla hus! Här kan du få tips och råd om hur du ska göra, vilka material som passar bäst och hitta hantverkare med kompetenser du inte trodde fanns. Bli också inspirerad av Frank, TV-personligheten från Hundra procent bonde när han berättar om  Det enkla livet , säger Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarie på Slöjd & Byggnadsvård och projektledare för Byggnadsvårdsmässan.

Här hittar du mer information om mässan Byggnadsvård och trädgård 29-30 september.

Arrangörer för konventet

Byggnadsvårdens konvent arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Hantverkslaboratoriet, Västarvet och Svenska byggnadsvårdsföreningen den 27 till 29 september i Mariestad.  Fullständigt program går att ladda ner  här 

Byggnadsvårdens konvent invigs i  Mariestads domkyrka klockan 13.30 den 27 september   av  Conny Brännberg, Kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen, konferencier är Ulla Skoog.  
​Byggnadsvårdsmässan öppnar för allmänheten i samband med konventets avslut, klockan 13.00 den 29 september.

Välkomna - hoppas vi ses!

Byggnadsvårdens konvent är en mötesplats där alla som arbetar med byggnadsvård kan träffas, lära av varandra och knyta kontakter. En mötesplats där forskning, företag, föreningar och offentliga aktörer tillsammans utvecklar området och genom samverkan påverkar samhällsbyggandet i stort genom bättre kunskap om kulturvärden, beprövade material och tekniker.

Arrangörer

Byggnadsvårdens konvent arrangeras av Västarvet, Riksantikvarieämbetet, Hantverkslaboratoriet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Senast uppdaterad: 2018-03-20 10:57