Ta i hand - gemenskap och skaparglädje

Ta i Hand är ett projekt som vill bygga broar och skapa möten genom handens skapande. Ta i hand handlar om slöjd, möten och människor.

Slöjden (eller skapandet, hantverkandet, handarbetandet eller pysslandet) finns i hela världen och är viktig för många, många människor – i Sverige, men från hela världen. Ta i hand är projektet som använder detta faktum för att skapa gemenskap mellan människor, vilket ju så väl behövs. Samtidigt utgår vi hela tiden från det lokala perspektivet och från specifika platser.  På så sätt möter vi människor direkt och människor möter varandra. Det spelar roll.

Fokus på tre områden av Västra Götaland

Ta i hand görs nu i tre områden i Västra Götaland, nämligen: Biskopsgården i Göteborg, Falköpingsbygden i Skaraborg och området kring Vänersborgs och Trollhättans kommuner.

I dessa områden skapar vi slöjdträffar – dit alla är välkomna och som aldrig kostar något. Och så skapar vi samtal om slöjdens betydelse och om det egna skapandet. Träffar blir till möjligheter att slöjda, förverkliga idéer, utveckla sitt skapande och lära känna andra hantverksintressrade. Det är viktigt både att ge utrymme för individens skapande, men också att genom det bidra till en utveckling av slöjden som kulturarv. Dessutom växer slöjden med sina utövare och alla tjänar på att mer och fler inkluderas.

Gemenskap, berättelser och skaparglädje

Att slöjda och handarbeta tillsammans uppmärksammar oss på just att vi har mycket gemensamt, samtidigt som det blir ett interkulturellt utbyte av kunskaper, erfarenheter, idéer och berättelser. Alla lär vi oss av och med varandra!

Ta i Hand genomfördes första gången i Göteborg 2014 och var då ett samarbete mellan Slöjd i Väst, Svensk Form Väst och föreningen Göteborgsslöjd. Ett antal slöjdträffar genomfördes på olika platser i Biskopsgården där slöjd och hantverksintresserade människor traffades och slöjdade tillsammans.

Vill du vara med?

Längtar du efter att få lära dig handarbetstekniker du inte redan kan och få nya idéer? Vill du träffa andra som också gillar att skapa med sina händer? Eller vill du lära ut något du kan? Kanske är du sugen på att arbeta professionellt med slöjd och handarbete? I vilket fall vill vi gärna att du kontaktar oss!

Kontakta någon av projektledarna för Ta i hand

Jenny Haraldsson
Tfn: 073 760 78 47

Ingrid Johansson
Tfn: 073 217 60 98
E-post:E-postadress

Senast uppdaterad: 2016-12-13 12:55