Ull för livet - Småskaligt, inhemskt ullhantverk

ull för livet

Ingen annan fiber är så hållbar, praktisk och finns i ett sådant överflöd som ullen. Få upp ögonen för den fantastiska svenska ullen i vandringsutställningen Ull för livet som nu visas i en utökad version på Textilmuseet mellan den 20 oktober 2018 -13 januari 2019

I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1000 ton ull per år. Den mesta ullen slängs! All ull lämpar sig inte för textil konfektion men det finns andra användningsområden. I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill vi att fler ska få upp ögonen för svensk ull.

Utställningen presenterar småskaligt inhemskt ullhantverk och visar ullens fördelar och varierande användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska spinnerier. Förutom utställningen erbjuds workshops, kurser, föreläsningar etc.

Vandringsutställningen är framtagen av Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare som strävar efter att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv.

Utställningen visas i samverkan med Västarvets hemslöjdskonsulenter.
Sveriges hemslöjdskonsulenters inspiration för textilt hantverk: www.textilhemslojd.se

Nämnden för Hemslöjdsfrågor: www.nfh.se

 

Ull-utmaningar

Vill du vara med på utställningen ull för livet? Västarvets Hemslöjdskonsulenter bjuder in till två ull-utmaningar, spinna garn och tova dyna. Alla bidrag kommer visas upp på textilmuseet under utställning ULL FÖR LIVET på Textilmuseet i Borås.