Ömt – täljda träfigurer och småskalig storslagenhet

Träfigurer ut slöjdutställningen Ömt.

Möt tre kreativa slöjdare som med vass kniv paradoxalt nog skapar ett lika direkt som gulligt uttryck. Välkommen till utställningen Ömt på Galleri Not Quite i Fengersfors.

Den nya tiden är här. Tre framstående trätäljare säger sin mening med vass kniv och ett omedelbart uttryck. Fast figurerna framstår så genomsnälla, förstår betraktaren att det är kört. Det går inte att komma undan. Dags att kapitulera!

Clara Dackenberg, född 1987, är illustratör, bildkonstnär och figurtäljare, bosatt i Umeå.  AnneLie Karlsson, född 1958, är möbelsnickare och trätäljare bosatt i Siljansnäs. Ulrika Roslund Svensson, född 1989, är slöjdare och figurtäljare bosatt utanför Mariestad.

Dessa tre har bjudits in att göra denna utställning av Västarvet, då de tydligt har något gemensamt - de kan inte kan låta bli att tälja figurer. Så här beskriver Ulrika utställningen:

Ömt handlar om det sköra, ömtåliga och ödmjuka. För att se måste en gå nära. För att röra måste en peta försiktigt… och där någonstans har de små figurerna trollat över oss på sin sida.


Utställningen tillhör det mest samtida som kan ses på gallerier i år, då den tydligt visar hur vass kniv och trä kan vara det som krävs för att uttrycka sig för en växande skara människor av olika sort, och i ett växande antal ämnen. En i grunden mer urgammal och universell uttrycksform är svår att finna. Därför är glädjen stor att kunna visa dessa tre makalösa täljerskor som visar vägen in i framtiden. En framtid av snällhet, gemenskap och varsamt blickande ögon.

Utställningen visas i Not Quite Galleri i Fengersfors 1 maj till 27 maj 2018. Vernissage på öppningsdagen klockan 13.

 

Hitta hit