Tillverka skidor

Ta chansen att tillverka dina alldeles egna turskidor! Kursen hålls 20-22 oktober

Skidorna&nbsp har används sedan urminnes tider av människorna i norden. Dessa har gjort det möjligt att kunna färdas, idka renskötsel, jaga och fiska där snön låg djup. Utformningen har varierat en del i olika områden och efter olika användningsområden.
Vi kommer under kursens gång att tillverka traditionella turskidor för åkning i ospårad terräng. Träslagen vi använder är, beroende på användningsområdet, furu, björk eller ask. Även skidornas längd och bredd kommer att variera efter de huvudsakliga användningsmiljöerna skog/fjäll.

Kursupplägg

Vi utgår från plank i önskat träslag, tar fram siluetten och hyvlar sedan ner tjockleken till önskad dimension. Tills sist kommer vi att basa spetsarna och böja dem i en mall. De huvudsakliga redskapen vi använder är såg, yxa och hyvlar av olika slag. Vid slutet av kursen förväntas deltagarna få med sig var sitt par skidor, färdighyvlade och böjda. Det som återstår är då att linolja ovansidan, tjära undersidan samt installera lämplig bindning.

Kursledaren

Andi Röder är född i Tyskland och kom till Sverige 1994 för att studera friluftsliv på Sjöviks folkhögskola i södra dalarna. Efter utbildningen valde han att stanna kvar och satsa helhjärtat på friluftslivet. Andi har under den tiden lett turer med kanot, kajak och skidor. Vidare har han hållit byggkurser av främst kajak, men även kanot, skidor, tipi mm.
Besök Andis hemsida naturligt-ute.se för att se mer.

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika och lätt lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras hos Nääs Slottskafé & Restaurang. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg.

när, var och hur

Datum: 20-22 oktober (Ett feltryck i kursprogrammet säger 20-22/9)
Tid:
 Fre: 17-21, lör-sön:10-17
Kursledare: Andi Röder, Friluftsguide och kajakbyggare
Avgift: 1 600 Kr
Plats: Slöjdseminariet, Långa salen
Otto Salomons väg 16, Nääs/Floda

Anmälan och frågor: 
Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum
www.sv.se/lerum
Tel: 0302-158 58
E-post: lerum[a]sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:31