Textila smycken

Ny design från urgammal teknik!

I kursen lär vi oss olika traditionella tekniker från Anderna som looping, fingerweaving och wrapping för att göra smycken i textil.

Platta, runda och fyrkantiga band och snoddar används i olika accessoarer och detaljer i textilier bland andinska ursprungsfolk. De har stor betydelse i den traditionella klädseln, både av praktiska skäl och ur en dekorativ synvinkel. Men banden har också en stor symbolisk betydelse. De mönster som finns i nutida band och snoddar kan spåras ända tillbaks till förhistorisk tid och är tusentals år gamla. De olika mönstren betyder olika saker. Många symboliserar magiska krafter, andra berättar om olika folkslags liv och historia. Symboliken har gjort att mönstren lever kvar än idag inom den textila konsten. 
Vissa band tillverkas med enkla redskap, som pinnar. För andra behöver man bara händerna.

Deltagarna kommer att lära sig de olika teknikerna, designa och tillverka ett smycke genom att förena de olika teknikerna efter egen smak.

Du får också en liten kunskap om olika mönsters betydelse och en inblick i historiken kring band och snoddar i Anderna. Materialen vi använder är garn i olika färger och återvunna trikåremsor.

För denna kurs krävs inga förkunskaper.  

Kursledaren Erika Ticona

Jag är antropolog och väverska, som studerar och undersöker textil konst och textila tekniker bland folkgrupper i Anderna med målet att lyfta fram urgamla tekniker som till viss del är bortglömda, väcka liv i och åter igen använda dem. Själv skapar jag textila föremål och använder mig just av dessa tekniker. Jag genomför också utställningar, kurser och workshops för att dela med andra den rika kunskapen som fanns hos dessa andinska ursprungsbefolkningar.

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lättare lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras hos Nääs slottskafé & restaurang, en kilometer från Slöjdseminariet. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg till Studieförbundet Vuxenskolan. 

När, var och hur

Tid: 8-9 april 2017, kl 10-17
Kursledare: Erika Ticona, textilkonstnär
Avgift: 1450 kr, materialkostnad tillkommer
Plats: Slöjdseminariet Nääs

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress 

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-01-16 14:02