Täljda rör - Inställd

Obs. Kursen är inställd p.ga. för få anmälda

Burkar, krympkärl, täljda rör - vi utgår från en bit av en färsk trädstam, borrar ur tillräckligt för att kunna börja tälja ur det mesta av veden. Tälj ren utsidan eller behåll barken, om du vill skära mönster eller måla ditt täljda rör gäller det första. Botten - som sågas till med figursåg i torrt trä skall krympas in i röret utan användning av lim. Du skär ett spår nån centimeter upp på burkens insida och lägger ditt botten som krymper fast och håller tätt om den fått rätt dimension. Du kan också tälja ett lock till din burk.Knut Östgård tog åter fram denna gamla teknik och moderniserade den för den täljintresserade för snart 20 år sedan när han arbetade som hemslöjdskonsulent i Västra Götaland. Idag är den en vanlig och populär teknik i hela landet.

Kursledaren

Knut Östgård arbetade tidigare som hemslöjdskonsulent i Västra Götaland och är numera frilansande slöjdare och en efterfrågad kurshandledare. Knut innehar stora kunskaper om täljningens olika delar och vikten av att arbeta med skarpa verktyg.

Knut håller också kursen Skära mönster i trä 16-17 september.

Tips

Du som vill lära dig dekorera dina täljda rör med mönsterskärning, färg och förgyllning kompletterar med kursen Måla och dekorera slöjden 23 september. Tänk på att täljda föremål måste hinna torka ordentligt innan man kan skära mönster på dem.  

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lätt lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras på Nääs Slottskafé & Restaurang. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg till SV.

när, var och hur?

Tid: 26-27 augusti kl. 10-17
Kursledare: Knut Östgård, Slöjdare
Avgift: 1 400 kr, materialkostnad tillkommer.
Plats: Slöjdseminariet, Långa salen
Otto Salomons väg 16, Nääs/Floda

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress

Mer information om kursinnehåll 
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-08-10 10:23