Skärsvarvning, Grund - Avslutad

Lär dig profilsvarvning och konsten att skärsvarva träskålar, fat och burkar

Lär dig den historiska tekniken med skärande träsvarvning. Kursen vänder sig till nybörjare och till dig som vill fräscha upp gamla kunskaper. Vi börjar med enkla former som sedan kan utvecklas, tex äggformer. Du kan också svarva en leksakssnurra, en snickarklubba, skålar mm.

Du har tillgång till en egen komplett utrustad svarv under kursen, där den praktiska tillämpningen står i centrum. Du får all information om lämplig utrustning, verktyg, material och god säkerhet. Du lär dig förstå vikten av rätt slipade verktyg och får en introduktion i hur man slipar och bryner till rätt skärpa. Tag gärna med egna verktyg för slipning.

Skärsvarvningen kan uppvisa ett antal fördelar jämfört med skrapmetoden. Föremålen får en fin yta utan att behöva bearbetas med slipduk, både större och tunnare skålar kan tillverkas, skarpare och mer distinkta profiler kan svarvas och på köpet får du en bättre arbetsmiljö.

Kursledaren

Åke Landström är slöjdare, utbildad slöjdlärare och arbetar på heltid med svarvning, bl.a som flitig gästlärare och kursledare runtom i Sverige och även i Finland. Läs mer på hans hemsida www.trasvarvning.se.

Åke håller också en fortsättningkurs i skärsvarvning 13-15 oktober.

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika och lättare lunch – vegetarisk soppa med bröd och kaffe. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras hos Nääs Slottskafé & Restaurang. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg.

När, Var & Hur?

Datum: 10-12 februari
Tid:
Fre: 14-19. Lör-sön: 9-17
Kursledare: Åke Landström, Träsvarvare
Avgift: 2 800 kr, materialkostnad ingår
Plats: Slöjdseminariet, Långa salen
Otto Salomons väg 16, Nääs/Floda

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

 

Senast uppdaterad: 2017-03-06 09:04