Kanthabroderi

Enkla stygn med stora möjligheter

Kanthabroderiet härstammar från Bangladesh och användes från början för att sammanfoga gamla saris till tjockare täcken och plädar. Broderitekniken är uppbyggd av enbart upp- och nerstygn, förstygn, men genom att placera stygnen på olika sätt går det att skapa stor mönstervariation. Kanthabroderi har likheter med den japanska broderitekniken sashiko, men medan sashiko ofta baseras på raka linjer och upprepningar är kantha friare och har inga begränsningar när det gäller färgskala.

Under kursen testar vi olika mönster, bårder och ritar egna mönster efter t ex pepparkaksformar. Av broderierna kan det sedan bli t ex en liten väska, ett fodral, en necessär, en tavla eller en liten kudde.

Kursledaren

Emma Ihl är egenföretagare med två utbildningar i bagaget; Lärarutbildning med textil inriktning och Ledarskap i slöjd och kulturhantverk. Dessutom har hon studerat broderi både på Handarbetets vänner och på Västerbergs folkhögskola.

Emma arbetar med att sprida broderiet genom kurser och föreläsningar, både för hantverkets skull men också för de effekter hantverket kan ha vid exempelvis stress, ångest, smärta och depression.

Förutom att hålla kurser broderar Emma föremål till försäljning och utställningar.

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lätt lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras på Nääs Slottskafé & Restaurang. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg till SV.

NÄR, VAR, HUR?

Tid: 30 sept - 1 okt 2017, kl 10-17 KURSEN ÄR INSTÄLLD
Kursledare: Emma Ihl, slöjdare
Avgift:  1600 kr, materialkonstnad tillkommer
Plats: Slöjdseminariet Nääs

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress 

Mer information om kursinnehåll
Västarvet Slöjd Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-01-16 11:29