Himmeli - Takkronor

Geometrisk halmkonst med gamla anor!

Du får kunskap i att bygga en himmeli, vilket är det finska namnet på en takkrona eller oro, ursprungligen av råghalm. Eija Koski vill förmedla himmelins mångfacetterade formspråk och dess grund i geometrin. Den tredimensionella geometriska figuren oktaedern är en grundform i den traditionella himmelin. Rätt proportioner är viktigt när man konstruerar en takkrona, så att balans finns mellan material och tomhet, eller luftrum. Så skapas en harmonisk form.

Du bygger din himmeli av den traditionella råghalmen, men får också prova andra material som pappersrör och metall. De flesta ihåliga material kan fungera, som sugrör, glasrör och pasta.

Halmkronor har en lång historia och sitt ursprung i det gamla bondesamhället, den innehöll en stor portion folktro och var vanligt förekommande. Nu skapar vi nya former i delvis nya material, och uppskattar himmelins geometriska skönhet i moderna miljöer.

Kursledaren

Eija Koski kommer från Österbotten i Finland och är världens enda konstnär med titeln himmelist. Hon ställer ut, föreläser och håller kurser i konsten att skapa himmeli runtom i Norden och övriga världen. Hon har ställt ut i Tokyo och har fått pris som Årets konsthantverkare. Hennes senaste bok, på svenska, gavs ut i september 2016.

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lättare lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras hos Nääs slottskafé & restaurang, en kilometer från Slöjdseminariet. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg till Studieförbundet Vuxenskolan. 

NÄR, VAR OCH HUR?

Datum: 29 september - 1 oktober 2017
Tid: Fre 17-21, lör 10-17, sön 9-16
Kursledare: Eija Koski, Himmelist
Avgift: 2 200 kr, materialkonstnad tillkommer ca 150 kr
Plats: Slöjdseminariet, Vinkelsalen
Otto Salomons väg 16, Nääs/Floda

Anmälan och frågor:
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress 

Mer information om kursinnehållet: 
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:32