Tillverka din egen halmhatt - en introduktion

Lär du hur man flätar och syr en huvudbonad av halm! Obs. nytt datum, 18-19 november.

Du får en introduktion till halmen som material, samt lär dig hur man gör långa flätor av råghalm på traditionellt vis. När ni fått känna på flättekniken, som i sig är ganska tidskrävande, finns det möjlighet att köpa färdiga flätor i metervara för att kunna lägga tiden på själva hattsömnaden.

Kursledare Anna Fabler presenterar olika hattmodeller så som klassisk hatt med kulle och brätte, samt keps och koaff (hårsmycke). Därefter väljer du vilken modell du vill jobba med och sätter igång. Hur långt ni hinner beror på vald modell och vilken vana ni har av liknande handarbeten, men kursen ska ses som en introduktion där ni kan avsluta arbetet hemma. Att fläta och sy i halm är både roligt och lärorikt, och känslan av att bära en egenslöjdad hatt på huvudet är något alldeles extra! 

Läs mer om halmhatten på Wikipedia.

Kursledaren

Anna Fabler är modist med gesällbrev, samt har en Fil. Kand i Kulturvård med inriktning mot ledarskap i slöjd och kulturhantverk. Hon är även anlitad halmpedagog på uppdrag av Kultur i Halland och Hallands Bildningsförbund. Idag arbetar Anna som frilansare med uppdrag hos Kungsbacka Kommun, Tidskriften Hemslöjd, Västarvet m. fl.

Ta med

Eget syskrin med sax, vass lång nål och tråd.

Material

Material till flätningen ingår. De färdiga halmflätorna till hattarna köper ni metervis av Anna då åtgången varierar mycket beroende på hattmodell. Det finns också möjlighet att köpa med extra ifall ni vill göra fler hattar hemma. Materialkostnad ca 300-500 kr/hatt.

Ni får också ett kompenium som Anna sammanställt. 

Äta 

I kursavgiften ingår välkomstfika, kaffe/te och lättare lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras hos Nääs slottskafé & restaurang, en kilometer från Slöjdseminariet. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg till Studieförbundet Vuxenskolan. 

Var, När och Hur?

Tid: Lö och sö 18-19 november, kl. 10-17 (Kursen är flyttad, därför står det ett annat datum i det tryckta programmet)
Kursledare: Anna Fabler, modist och slöjdare
Avgift: 1 900 kr, materialkostnad tillkommer.
Plats: Slöjdseminariet, Nääs
Otto Salomons väg 16, Nääs/Floda

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-08-08 16:15