Gör en paddel

Lär dig tillverka din egen grönlandspaddel för havsturer

Under kursens gång kommer vi att tillverka traditionella grönlandspaddlar för havskajakpaddling. Dessa paddlar har en tusenårig historia av användning på Grönland där man drev fram små, skinnklädda kajaker på havet för att jaga havsdjuren. Grönlandspaddeln har på senare tid blivit populär bland kajakpaddlare för att den är lätt, enkel att använda och mycket mångsidig. Och den är lätt att tillverka själv!

Alla deltagare får var sitt limmat paddelämne i gran eller furu att utgå från. Vi markerar önskad dimension och grovsågar ämnet på bandsåg och handhyvlar sedan till önskad tjocklek och form. Därefter sandpappras paddeln som sen är färdig att ytbehandlas. På grund av torktiden kommer vi inte hinna ytbehandla under kursen, men vi pratar om olika metoder och dess för- och nackdelar.

Kursledaren

Andi Röder är född i Tyskland och kom till Sverige 1994 för att utbilda sig i friluftsliv på Sjöviks folkhögskola i södra dalarna. Efter avslutat 2-årigt studium valde han att stanna kvar och satsa helhjärtat på friluftslivet. Andi är godkänd kajakinstruktör men har också lett flera turer med kanot och på skidor. Vidare har han hållit kurser i bygge av främst kajak, men även kanot, skidor, tipi mm. På senare år har Andi börjat arbeta mer som lärare men har hållit friluftsintresset vid liv. (Se hemsidan).

Äta

I kursavgiften ingår välkomstfika och lätt lunch. Råvarorna är så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska. Lunchen serveras hos Nääs Slottskafé & Restaurang. Du som behöver specialkost anmäler dina önskemål i förväg.

Var, När & Hur?

Tid: 1 april, kl. 10-17
Kursledare: Andi Röder, Kajakbyggare och friluftsguide
Avgift: 1 100 kr, materialkostnad ingår
Plats: Slöjdseminariet, Långa salen
Otto Salomons väg 16, Nääs/Floda

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum 
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58 
Epost: E-postadress

Mer information om kursinnehåll:
Hemslöjdskonsulenterna i Västarvet
Tel: 070-662 68 05
E-post: slojdivast[a]vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-01-16 11:29