Midvinterfest 2018

barn med gröt

Matslöjd och slöjdmat - en urgammal kärleksaffär

Ansök till 2018 års stora slöjdutställning med försäljning!Bohusläns museum 1 december 2018 – 6 januari 2019

Trätråg, kräkla, ölgås och äggostform är några av alla de ord som beskriver ett slöjdat föremål med en specifik uppgift runt matens tillredning och förvaring. Träskedar, grytvantar, disktrasor, drejade fat, handdukar och tekannor är bruksföremål vi använder dagligen.

Matslöjd och slöjdmat är en del av kulturarvet och spåren av slöjd har alltid kunnat avläsas i maten. Den bundna strukturen i en ostkorg syntes på den färdiga osten. Smöret formades inför kalas med en smörsticka, och hålens inbördes ordning i en brödkaka bestämdes av den slöjdade brödnaggen av metalltråd. Fenomenet är inte unikt för Skandinavien, utan är något som följt människan sedan begynnelsen, genom vandringar över kontinenter och tidsepoker. Urgamla slöjdtraditioner, recept och jordnära mathantverk väcker nyfikenhet hos människor och känns intressanta idag.  Därför gifter vi i år samman maten och slöjden. I slöjd kan du förvara mat, med slöjd kan du laga mat och slöjd smakar gott i munnen!

VAD ÄR MIDVINTERFEST?

Varje år öppnar Midvinterfest sina portar på Bohusläns museum, en utställning fylld med slöjd och konsthantverk där allt är till salu. Midvinterfest är en utställning med ett brett utbud av hållbar, lokalt tillverkad slöjd och konsthantverk. Förhoppningen är att besökaren ska upptäcka kvaliteten och det personliga i det handgjorda. Midvinterfest är också en plats för slöjdare och konsthantverkare att både visa och sälja sin slöjd. Det som gör Midvinterfest speciell är att kunden får ta med sig det som den köper direkt ur utställningen, vilket innebär att utställningen fylls på hela tiden och därför är i ständig förändring.

Detta år är temat Matslöjd och slöjdmat – en urgammal kärleksaffär. Utställningens formgivning, bilder och texter kommer tillsammans med föremål från museets samlingar illustrera de miljöer där mat odlas, lagas, bakas och förvaras.

DELTA

Alla som arbetar med konst- eller kulturhantverk som ryms inom kategorin slöjd samt bor eller verkar i Västra Götaland är välkomna att ansöka om att få delta i Midvinterfest.

I år söker vi slöjdade föremål som knyter an till temat Matslöjd och slöjdmat.

Avgiften för att vara med på Midvinterfest är 400: - och museet tar en kommission på 20 %. Varje utställare står värd för utställningen under två dagar. 

HUR GÖRS URVALET?

Vi prioriterar de som håller god kvalitet, stärker temat och lyfter slöjdens kärnvärden.

 Slöjd är verkligen inget självklart begrepp, men kan beskrivas som ett konsthantverk med starka rötter i det traditionella hantverket. Även om slöjd idag omfattar nya material, tekniker och former så kännetecknas den fortfarande av hantverksskicklighet och materialkännedom. Samt av att utövaren arbetar nära materialet i egen produktion. 

I år kommer vi att göra ett särskilt noggrant urval för att ytterligare stärka upp utställningens tema. Vi ser gärna sökande som tillverkar bruksföremål i trä såsom träskedar i olika storlekar, björkvispar, skålar, uppläggningsfat och svepaskar. Keramik i form av fat, skålar och spilkum, krukor, tekannor och muggar. Hornslöjd i form av skedar och dryckeshorn. Textil i form av handdukar, disktrasor, förkläden, dukar, tovade grytvantar, sittdynor och trasmattor. Trådtjack i form av äggkorgar, brödnaggar och uppläggningsfat. En del värmande ullplagg som vantar, raggsockor, mössor och varma tröjor behövs ju alltid, men vi kommer inte göra en klädgarderob eller ta med det festliga och glittriga det här året.

Är du intresserad? 

Ansök senast 15 september med bilder på dina produkter. 

Tänk på att de ska stärka upp utställningens tema. Detta gäller även om du varit med på Midvinterfest tidigare år.

Ansök genom att fylla i det här dokumentet

KONTAKT:
Susanne Harrysson: 070-662 68 04, susanne.harrysson@vgregion.se 

Postadress: Västarvet, SVK, Gamlestadsvägen 2–4, B2, vån 4, 415 02 GÖTEBORG

PRAKtISK INFORMATION

Utställningsperiod: 1 december 2018 – 6 januari 2019

Utställningen är ett samarbete mellan Bohusläns museum och Västarvet.

Utställningslokal: Bävehallen, Bohusläns museum 
Kostnad: Deltagaravgift 400 SEK plus 20 % kommission 
Betalning: Du får ett förifyllt fakturaunderlag efter utställningsperioden på det du sålt minus deltagaravgiften som du skickar till Bohusläns museum. Du betalar inte deltagaravgiften i förväg utan det justeras på slutfakturan. 
Inlämning av alster: 15 november kl. 13:00-19:00.  
Återlämning av icke sålda alster: 9 januari kl. 13:00-19:00