Vävsymposium 2018

vävsymposium

17 mars 2018 går vävsymposiet Handvävt blir fashion av stapeln, på Campus Varberg. Det är tredje symposiet som handvävarföreningen Väv i Väst, hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland och utvecklarna i slöjd och konsthantverk på Region Halland arrangerar tillsammans med Studiefrämjandet, Halland. Denna gång med temat hur vi kan omvandla våra handvävda tyger till modeplagg vi vill bära.

Program:

Eva Karlsson: Metod för ett lyckat sömnadsprojekt

För att lyckas med ett plagg, börjar man med val av mönster och material. Sedan tar man mått och för enklare förändringar. Det är viktigt att göra ett provplagg och jag kommer ta upp vad som är bra att tänka på.

I gruppform kommer vi tillsammans med Eva göra workshops. Vi provar klänningar och försöker ta bort defekter. Sedan har vi gemensam genomgång av provningen och hur vi löst de olika defekterna. Eva visar och berättar hur man för över ändringarna på mönstret för att skapa sig ett personligt mönster som passar efter den egna kroppen.

Eva Karlsson har arbetat i den italienska modebranschen i 20 år. Idag driver hon företaget Teda Art Project strax utanför Enköping och arbetar på Tillskärarakademin i Stockholm där hon undervisar i mönsterkonstruktion. Eva är utbildad på Ester Mosesson Göteborg, konfektionsteknik, och Beckmans Designskola.

Kristin Jelsa: Väva tyg i min lilla grindvävstol för att sy kläder

Just nu bor vi varannan vecka sju personer i en liten trea, varannan vecka är vi bara två. I vårt sovrum står visserligen en Öxabäck med 8 skaft, men det är den lilla grindvävstolen på 40 cm som har blivit min favorit och jag tror att den blivit det för att den är lätt och smidig att ta med överallt, till soffan på TV-kvällen, till matbordet för läxläsning och till och med utomhus för en lekstund. Jag ser det som en utmaning att väva stora projekt på min lilla vävstol, för att visa för mig själv att det går. Mitt föredrag kommer handla om hur jag funderar när jag väver tyg för att sy kläder på min lilla grindvävstol.

Kristin Jelsa började väva för 10 år sedan och det har alltid varit det lilla formatet som varit intressant för henne. Korta varpar, täta skedar, tunna garner, fina detaljer. Kristin säger att hon stickar kanske ännu mer än hon väver - fast det går i perioder. När hon inte är upptagen med textila projekt är hon lärare på en gymnasieskola i Borås eller umgås med sin familj.

Sara Degerfält: Historiskt återskapande genom textil rekonstruktion

Medeltidsveckan i Visby– årets härligaste vecka! Men hur gör man för att bäst kanalisera sin längtan månaderna fram till resan till Gotland? Inför sommaren 2017 bestämde jag mig för att ge mig på mastodontprojektet – att inte bara handsy utan också väva tyget och spinna inslaget till min medeltida dräkt. Projektet jag gav mig på gick ut på att återskapa en kjortel från Grönland, utefter mina förutsättningar och förmågor. Det blev en svettig upplevelse i dubbel bemärkelse; 1. Skulle jag hinna klart? och 2. Hur gör man för att inte storkna i sommarvärmen klädd i flera kilo ull?

Sara Degerfält arbetar som hemslöjdskonsulent i Västarvet, Västra götalands län. Intresset för slöjden kom med modersmjölken och har blivit till en livsstil. Med sig i bagaget har hon ett år folklig Väv på Sätergläntan och Ledarskap i Slöjd och kulturhantverksutbildningen på Göteborgs universitet. På fritiden gör hon tillsammans med Karin Idung humorpodcasten En podd om slöjd.

Workshop:

I gruppform kommer vi göra workshops tillsammans med Eva Karlsson kring vad man bör tänka på vid mönsterkonstruktion. Detta för att göra oss modigare att sätta saxen i våra handvävda tyger. Vi utgår från toiler och diskuterar i grupp.

 Var när och hur?

17 mars 2018, Campus Varberg, kl 9.00-16.30
Anmälan senast 1 mars, 2018, till Studiefrämjandet på www.studieframjandet.se/halland eller via telefon 0340 20 10 80.

Kostnad: 500 kr där förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika ingår.

Senast uppdaterad: 2018-02-19 13:32