MARKNADSVANTAR-MÄSSOFÁHTSA

  • Bild 1 av 2
  • Bild 2 av 2

Utställningen MARKNADSVANTAR-MÄSSOFÁHTSA visas i Falköping 4-25 februari 2017

Etnologen och stickersan Erika Nordvall Falck har samlat över 100 unika och traditionella vantmönster från Norrbottens inland. Så här presenterar hon själv utställningen:

Vantarna fångade mig tidigt.
De värmer mig, jag gläds. Jag stickar själv, på gammalt sätt. Jag njuter.
Och under livets gång har jag fångat traditionella vantar från mitt område.
Jag fångas också av de djupare perspektiven: Berättelser som vantarna låter oss ana.

Jag heter Erika Nordvall Falck, tidigare Pavval, och föddes 1954 i Svappavaara i Vittangi församling som är en grannförsamling till Jukkasjärvi. Jag har bott i Jokkmokk nästan hela livet.

I utställningen möter du utvalda vantar ur min samling. Urvalet är brett, med fokus på två områden: Jokkmokk och Jukkasjärvi/Kiruna.
Över 100 unika mönster visas i utställningen: Originalvantar, rekonstruktioner och foton.
Mina samlade vantar får också möta vantar ur en annan samling: Teres Torgrim är pappas kusin. Som mycket ung mötte jag henne över de kära vantarna, över mönster som hon samlat. Teres delade med sig av sin kunskap.
Så småningom utbildade jag mig till etnolog, och har alltid stickat vidare. Med tiden och utan att det någonsin var planerat, blev min samling med mönsterstickade vantar från norr ganska stor! Men vantmönstren är inte mina - de utgör ett kollektivt arv. Precis som Teres Torgrim brinner jag för att sprida dessa traditionella mönster, och föra vidare en fantastisk tradition.


Utställningen visas på Bildkällan kulturhus vid Stora torget i Skövde 4-25 februari.
För öpettider eller mer info se Bildkällans hemsida

Senast uppdaterad: 2017-02-02 16:21