Slöjda på sommarlovet!

Slöjda i skogen, slöjda på campingen eller på festivalen. Ja, i sommar kan du till och med slöjda på badet! Här kan du läsa mer om alla sommarslöjdaktiviteter för barn och unga i Västra Götaland som kommit till med hjälp av pengar från Slöjdlyftet.

I samband med Slöjdlyftet, där Västra Götalandsregionens kulturnämnd under 2017 satsar en miljon kronor extra på slöjd gjordes en utlysning där slöjdhandledare och föreningar fick söka hjälp att arrangera barnaktiviteter med slöjd under sommarlovet. Sju projekt drog igång med syftet att sprida sommarlovs-slöjdarglädje till regionens unga:

Armbandsslöjd i Angered

I samarbete med fritidsgården kooperativet Fjället i Rannebergen kommer Catarina Appelgren att slöjda armband med ungdomar i åldern 14-18 år. Olika tekniker för att tillverka armband kommer att testas.

Drop in: 5 juli, 6 juli, 12 juli, 13 juli, 8 augusti och den 9 augusti klockan 12-17.

I samarbete med Kooperativet fjället

För mer information: Catarina Appelgren, 0733 85 97 64

Bokbinderi och bokkonst i Göteborg

Under en dag får du som är mellan 10-15 år med hjälp av slöjdhandledare Marja Fodorpataki göra egna böcker av vackra papper och vika gamla böcker till nya former. I workshopen får du lära dig två bokbinderitekniker: enkel bokbinderi och japansk fyrhålsbindning. Du får bekanta dig med olika papperskvaliteter och prova på olika verktyg. Du får lära dig att vika, skära och sy två enkla böcker/fotoalbum som du kan ta med dig hem. Du får även prova på att vika och forma gamla boksidor till nya, vackra prydnader till dina väggar eller ditt bord.

Föranmälan. 3, 4, 5, 6 och 7 juli klockan 10-15.

För anmälan, kontakta: Marja Fodorpataki 073-55 24 027

Plats: Dahlströmsgatan 4, Göteborg

Festivalslöjd i Skärhamn

Barn- och ungdomsfestivalen Frivolt äger rum på Gråskärsbadet och Nordiska Akvarellmuseet sedan flera år tillbaka. Det är en gratis festival där barn, ungdomar och vuxna kan delta i en mängd olika aktiviteter erbjudna av föreningar på ön tillsammans med Tjörns kommun. I år deltar föreningen Tjörnslöjd med olika slöjdaktiviteter.

För barn och unga i alla åldrar. 12-13 augusti.

Välkommen att slöjda tillsammans med oss!

Gråskärsbadet, Skärhamn.

Campingslöjd i Alingsås

Under potatisfestivalen i Alingsås den 17/6 slöjdade ett gäng härliga sommarlovsbarn i åldern 7-14 år i den mobila slöjdverkstaden Campingslöjd. Ett härligt gottebord med olika material dukades upp och en mängd sommarlovsalster skapades.

Slöjd för barn med NPF i Dals Ed

Under tre olika tillfällen i sommar kommer Attentions lokalförening, Dals Ed, att arrangera sommarslöjd för föreningens barn och ungdomar. Attentions arbete riktar sig till att öka medvetenheten om Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, samt att på olika sätt stötta medlemmarna. Dessa funktionsnedsättningar inkluderar bland annat autism, asperger, ADHD och Tourettes syndrom. Slöjdaktiviteterna som arrangeras av föreningen kommer att specialanpassas utifrån deltagarnas behov och kommer däri att öka delaktigheten inom slöjdområdet för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Aktiviteterna kommer dels att genomföras i föreningslokaler samt på konsthantverkskollektivet Not Quites lokaler i Fengersfors och kommer att innefatta textil, trä och smide. Samtliga handledare är yrkesverksamma inom slöjdområdet. 

Hopprep på utomhusbadet i Lidköping

Under ett projekt som kallas ”28 grader på Framnäs” bedriver Lidköpings kommun aktiviteter för sommarlovslediga barn och ungdomar mellan 6 och 15 år. Olika aktiviteter avlöser varandra och en av dagarna kommer Västarvets hemslöjdskonsulenters repslagningsmaskin gå varm. Hopprep av återbrukade trikåtrasor ska tillverkas.

Arrangör är Lidköpings kommun i samarbete med Västergötlands Idrottsförbund.

Skolskogsslöjd i Skövde

På Värsås fritidshem i Skövde ska barnen tillverka en konsthall i skolans skolskog under sommaren. Skulpturer, naturvävar, cementfigurer och vattenbad för fåglar ska skapas. Hösten inleds sedan med en vernissage och barnen kan sedan under hösten följa vad som händer med slöjdföremålen i skogen och se hur de påverkas av naturen över tid.

 

Senast uppdaterad: 2017-06-27 16:06