Slöjdklubben på Kulturkalaset

  • Bild 1 av 8
  • Bild 2 av 8
  • Bild 3 av 8
  • Bild 4 av 8
  • Bild 5 av 8
  • Bild 6 av 8
  • Bild 7 av 8
  • Bild 8 av 8

16-20 augusti händer det! Nordens största barnkulturfestival och årets största slöjdevenemang för barn!

Under Göteborgs Kulturkalas förvandlas hela Trädgårdsföreningen till Barnens Kulturkalas och därinne hittar du Slöjdklubben. I Slöjdklubben kan du prova på en massa olika typer av hantverk, helt gratis. Det fullständiga programmet är inte helt klart än, men här är ett smakprov på vad som väntar:

Smed för en dag 
Alla dagar
Missa inte chansen att få forma stål! Upplev själv smidestekniken där hög värme gör ett stenhårt material fullständigt formbart och prova att själv bearbeta det med hammaren. Alla är välkomna att prova, bara du når upp till städet. Kom till smedjan och boka tid. Deltagande i mån av plats.

Megavävar
Alla dagar
Med trasor, garn, tråd och megastora vävramar får du lära dig skillnaden mellan inslag och varp. Tillsammans väver vi färgsprakande vävar. Vi kommer också väv in själva vävstolen och se om den kan bli en koja eller hydda. Ta gärna med restgarner och trasor du inte har användning av hemma och som kan bli en liten del av en stor berättelse. Alla är vävkomna att prova på!

Punsa läder
Alla dagar
Banka bokstäver i en läderbit. Skriv ditt namn på ett halsband, märk en nyckelring eller gör ett armband med ditt telefonnummer på ifall du är rädd att komma bort eller bara är glömsk.

Hela världen flätar
Fredag, lördag, söndag
Lek- och dansflätning. Flätning är en av de äldsta textila teknikerna och används av olika kulturer på hela jordklotet. Kom och lär dig olika traditionella sätt att fläta genom lek och dans. Med flätorna vi tillverkar kommer vi att forma fina smycken och skärp. Kom och fläta med oss!

Himmeli
Onsdag, torsdag, fredag
Lek med trianglar och skapa magiska former och smarta konstruktioner. En Himmeli, som det kallas i Finland, är en traditionell takkrona som ofta tillverkades av halm eller vass. De hängdes upp till bröllop, högtider och fest. De kunde även hängas upp över barnets vagga. De var lätta och rörde sig vid minsta vinddrag för att snärja onda andar och skydda det lilla barnet. En Himmeli kallas för oro i Sverige. Vad är du orolig för? Var med och bygg din egen Himmeli, mot din oro och lämna kvar din oro i tältet. Testa att bygga med olika material och i olika storlekar och upptäck hur enkla trianglar tillsammans bildar geometriska former som vi känner igen i avancerade konstruktioner.

Gör egen limfärg
Torsdag
Här får du känna på och tillverka din egen färg under handledning och med färgen kan du måla på pappersark eller en träplatta med kylskåpsmagnet för vernissage i hemmet. Vi använder fingrarna i detta pröva på och gör våra konstverk med handkraft. Färgen är giftfri och helt ofarlig. På vår hemsida finns både recept och arbetsbeskrivningar.

Inget kalas utan kras! – Laga sönderslaget porslin som ett proffs
Tisdag, onsdag
Kom och laga porslin tillsammans med en konservator! Trasiga saker måste man inta slänga, det mesta går att laga. Vi har små sönderslagna saker av porslin och keramik som skall pusslas ihop och lagas. Saknas det en del? Då gör vi en ny!

Bygg vattenhjul – 1000 år av industriell utveckling
Alla dagar 
Vattnen som flödar sätter hjulet i rörelse så att kraft uppstår. Den kraften blir via hjulet en mekanisk kraft som driver en kvarn, hammarsmedja eller ett sågverk. Metoden uppfanns på medeltiden och kom till Sverige under 1200-talet. Den kom att bli avgörande för den industriella utvecklingen och var huvudkällan för kraft ända tills slutet av 1800-talet. Här testar vi principen genom att bygga enkla vattenhjul och låter vattnet flöda genom så att det snurrar.

The Drag Up
Lördag, söndag
Slöjd och drag har många gemensamma nämnare – som skaparlust, överdåd och smarta lösningar för ett snyggt slutresultat. Nu finns chansen att skapa glittriga och glamorösa drömoutfits tillsammans med skickliga dragqueens från Campari Camping.
– Vi kommer att guida er i tygernas och paljetternas tecken och hjälpa till att göra era kläder så glittriga som bara möjligt! Ta med ett eget plagg att göra om helt eller bara ge lite extra glamour. Som Lady Gaga skulle ha uttryckt det: Don’t be a drag – just be a queen!

Slöjdklubben arrangeras av Västarvet, Göteborg & Co, Kultur i Väst, Fin i Väst, Väv i Väst, Hemslöjden, Ivans smedja och Campari Camping

Senast uppdaterad: 2017-06-16 12:03