Slöjdklubben på Kulturkalaset

  • Bild 1 av 8
  • Bild 2 av 8
  • Bild 3 av 8
  • Bild 4 av 8
  • Bild 5 av 8
  • Bild 6 av 8
  • Bild 7 av 8
  • Bild 8 av 8

16-20 augusti händer det! Nordens största barnkulturfestival och årets största slöjdevenemang för barn!

Under Göteborgs Kulturkalas förvandlas hela Trädgårdsföreningen till Barnens Kulturkalas och därinne hittar du Slöjdklubben. Nytt för i år är att vi har fått en ny plats och du hittar oss framför Palmhuset, konsthantverksmarknaden UpMarket har dock inte följt med oss utan håller som vanligt till i närheten av ingången vid Bältesspännarparken. I Slöjdklubben kan du prova på en massa olika typer av hantverk, helt gratis. Här nedan är programmet, klicka på rubriken för att läsa mer om den på Kulturkalasets hemsida:

Smed för en dag 
Västarvet Slöjd & Forsviks bruk - Alla dagar
Missa inte chansen att få forma stål! Upplev själv smidestekniken där hög värme gör ett stenhårt material fullständigt formbart och prova att själv bearbeta det med hammaren. Alla är välkomna att prova, bara du når upp till städet. Kom till smedjan och boka tid. Deltagande i mån av plats.

Tillsammans gör vi en megaväv
Västarvet Slöjd & föreningen Väv i väst - Alla dagar
Med trasor, garn, tråd och megastora vävramar får du lära dig skillnaden mellan inslag och varp. Tillsammans väver vi färgsprakande vävar. Vi kommer också väv in själva vävstolen och se om den kan bli en koja eller hydda. Ta gärna med restgarner och trasor du inte har användning av hemma och som kan bli en liten del av en stor berättelse. Alla är vävkomna att prova på!

Bygg ett vattenhjul och testa det i vattenrännan
700 år av utveckling med Forsviks bruk - Alla dagar 
Vattnen som flödar sätter hjulet i rörelse så att kraft uppstår. Den kraften blir via hjulet en mekanisk kraft som driver en kvarn, hammarsmedja eller ett sågverk. Metoden uppfanns på medeltiden och kom till Sverige under 1200-talet. Den kom att bli avgörande för den industriella utvecklingen och var huvudkällan för kraft ända tills slutet av 1800-talet. Här testar vi principen genom att bygga enkla vattenhjul och låter vattnet flöda genom så att det snurrar.

Punsa bokstäver i vegetabilskt garvat läder
Västarvet Slöjd & Hemslöjdsföreningarna - Alla dagar
Stämpla in! Lär dig att punsa in bokstäver i läder. Det kan bli ett halsband, en nyckelring, ett bokmärke, en namnbricka till vovven, ett armband med ditt telefonnummer ifall du är rädd att komma bort eller bara glömsk. Allt blir snyggt!

Inget kalas utan kras! – Laga sönderslaget porslin som ett proffs
Studio Västsvensk Konservering - Onsdag
Porslin är underbart men går så lätt sönder. Men trasiga saker måste man inte slänga, det mesta går faktiskt att laga. Är man konservator är man en slags proffslagare. De brukar oftast gömma sig i källaren på museer och på sådana ställen där det finns mycket att fixa till, men under Barnens Kulturkalas tar de sig till Slöjdklubben.

Så torka tårarna för nu vill konservatorerna gärna visa alla barn och vuxenkompisar hur det går till när trasigt ska bli helt. Vi har med oss små sönderslagna saker som du kan pussla ihop och lagas. Saknas det en del? Då gör vi en ny! Det går också bra att ta med sig ett porslinsföremål hemifrån som gått sönder så lagar ni det ihop.

Lär dig fläta korg som ett proffs
Föreningen Trajosko Drom
Romska korgflätare lär ut ut sitt hantverk och ger dig chansen att prova att fläta med pil.

Möt medeltidens magiska runor
Rista din egen runamulett med Lödöse museum - Onsdag, torsdag
”Håll dig gömd, far”, så lyder runorna på ett revben från det medeltida Lödöse. Från vem skulle han hålla sig gömd? Lyckades han? Tänk att ett revben kan vara så spännande!
Runor har använts i Norden sedan vikingatid. De har varit både praktiska och mystiska när de användes i allt från meddelanden till magiska ramsor och spådom. Runor har hittats på många föremål från det medeltida Lödöse. På Kulturkalaset kan du rista din egna runamulett i trä - kanske är den magisk?

Himmeli bit för bit - en arkitektur- och slöjdworkshop
Kultur i Väst, Göteborg stads kulturförvaltning, Västarvet Slöjd och Fin i Väst - Onsdag, torsdag, fredag
Lek med trianglar och skapa magiska former och smarta konstruktioner. En Himmeli, som det kallas i Finland, är en traditionell takkrona som ofta tillverkades av halm eller vass. De hängdes upp till bröllop, högtider och fest. De kunde även hängas upp över barnets vagga. De var lätta och rörde sig vid minsta vinddrag för att snärja onda andar och skydda det lilla barnet. En Himmeli kallas för oro i Sverige. Vad är du orolig för? Var med och bygg din egen Himmeli, mot din oro och lämna kvar din oro i tältet. Testa att bygga med olika material och i olika storlekar och upptäck hur enkla trianglar tillsammans bildar geometriska former som vi känner igen i avancerade konstruktioner.

Tillverka egen limfärg
Västarvet Slöjd & byggnadsvård - Torsdag
Ta chansen att på ett roligt och kreativt sätt tillverka din egen limfärg och använd den för att uttrycka din konstnärlighet. Färgen som du gör får du ta med dig hem för att fortsätta med mer artistisk utsmyckning där. Alla med barnasinnet kvar får släppa loss och känna på färgen och tillverka brytningar under assistans av kunnig personal från Slöjd & byggnadsvård. Färgen är giftfri och helt ofarlig.

Hela världen flätar 
Ta i hand-projektet och Studieförbundet Vuxenskolan - Fredag, lördag, söndag
Lek- och dansflätning. Flätning är en av de äldsta textila teknikerna och flätning används av många kulturer över hela jordklotet. Under Kulturkalaset kan du lära dig olika traditionella sätt att fläta genom lek och dans. Av flätorna vi tillverkar formar vi fina smycken och skärp. Kom och fläta med oss!

Bakom aktiviteten står Ta i hand som är ett projekt där slöjd- och hantverksintresserade människor från olika kulturer träffas och slöjdar tillsammans. Ta i hand är ett interkulturellt utbyte av kunskaper, erfarenheter, idéer och berättelser. Projektet vill lyfta slöjd och slöjdare från alla länder och skapa möjligheter för integration.

The Drag Up: Glamma upp din outfit med hjälp av drag queens
Lördag, söndag
Slöjd och drag har många gemensamma nämnare – som skaparlust, överdåd och smarta lösningar för ett snyggt slutresultat. Nu finns chansen att skapa glittriga och glamorösa drömoutfits tillsammans med skickliga dragqueens från Campari Camping.
– Vi kommer att guida er i tygernas och paljetternas tecken och hjälpa till att göra era kläder så glittriga som bara möjligt! Ta med ett eget plagg att göra om helt eller bara ge lite extra glamour. Som Lady Gaga skulle ha uttryckt det: Don’t be a drag – just be a queen!

Slöjdklubben arrangeras av Västarvet, Göteborg & Co, Kultur i Väst, Fin i Väst, Väv i Väst, Hemslöjden, Ivans smedja och Campari Camping

Senast uppdaterad: 2017-07-07 16:26