Fördjupningskurs för träslöjdare

  • Bild 1 av 3
  • Bild 2 av 3
  • Bild 3 av 3

Under 2017 kommer Västarvet i samarbete med slöjdarna Knut Östgård och Curt Bengtsson att arrangera en fortbildning för träslöjdare. Fortbildningen riktar sig till dig som redan har erfarenhet av att arbeta med trä och vill lära ut till andra. Under kursen får du dessutom lära känna andra med samma intresse. Tanken är att vi med kursen bygger ett nätverk av kunniga träslöjdare som vill tradera sina kunskaper.

Fortbildningen kommer att gå under tre helger 2017: Den 25-26 mars, den 9-11 juni och den 25-26 november. Du som går fortbildningen bör vara med vid alla tre tillfällen. Fortbildningen är kostnadsfri men du som deltagare betalar för mat och eventuell övernattning. Vi kommer vara på Nääs i Floda och dit går det att ta sig kollektivt via Floda tågstation.
Vi kommer att jobba i två grupper med var sitt tema; hedaredskorgen och björken. Du som deltar får välja en av grupperna och antingen göra hedaredskorgar eller arbeta i björk.
Vid det första tillfället går vi i skogen och lär oss läsa träd och välja virke. Vi väljer ut en lämplig fura och en lämplig björk som vi fäller och klyver vi upp. Virket tar vi med till Nääs där vi lägger björkmaterialet att torka och furan i blöt. Knut kommer också att gå genom slipning och verktygsvård. De som ska jobba med korgar får med sig material hem att förbereda till nästa träff.

Under andra träffen slöjdar vi. Hedaredsgruppen klyver och drar spånor vilket är det stora arbetet med korgarna och den svåra tekniken att behärska. Andra dagen börjar de fläta. Björkgruppen jobbar med sammanfogningar som sinkning och gradning för att tillverka antingen ett skåp eller ett skrin. Räkna inte med att bli klar på två dagar utan fortsätt hemma med att fläta vidare eller slutföra ditt skåp eller skrin.

Vid det tredje tillfället gör hedaredsgruppen avslut på sina korgar den ena dagen medan björkgruppen arbetar med mönsterskärning. Båda grupperna ägnar en av dagarna åt ytbehandling.

Det finns tre kriterier för att delta i kursen: Att du som söker har förkunskaper inom träslöjd. Att du är intresserad av att handleda andra i träslöjd. Att du har möjlighet att vara med under alla tre träffar. Vi har åtta platser i varje grupp så du som är intresserad, anmäl dig så snart du vet att du kan delta i kursen fullt ut - för vi tror att platserna kommer gå åt. Platserna är i första hand till för personer som bor och verkar i Västra Götalands län. Sista anmälningsdag är 6 mars.

Anmäl dig via vårt googleformulär här!

Frågor? Kontakta hemslöjdskonsulent Sara Degerfält; E-postadress, 0706626803

Senast uppdaterad: 2017-06-12 08:16