Flyga drake!

Drakar som flyger mot blå himmel

En utmaning till regionens alla slöjdlärare inför Gothenburg Design Festival

Drakflygning är en av världens populäraste fritidsaktiviteter. I massvis med länder anordnas stora drakflygarfestivaler. Men hur den bästa draken ska designas är långt ifrån självklart.

Därför utmanar Högskolan för design och konsthantverk (HDK) och Västarvet regionens skolelever att bygga drakar! En drake består av två delar – en lina och själva draken. Hur draken kan se ut begränsas av fysikens lagar och din fantasi. Fundera och testa: Vad är det som gör att draken lyfter? Hur ser flygandets principer ut? Vad händer om draken flyger iväg och försvinner? Kan den förmultna i naturen? Utmaningen är att bygga plastfritt!

Att delta

Du som lärare anmäler din elevgrupp, som kan vara en eller flera klasser, delar av en klass eller enskilda elever som vill vara med. Anmäl senast den 10 oktober att maila sara.degerfalt@vgregion.se.

Drakarna bygger ni efter eget upplägg och ni får gärna börja direkt och behöver alltså inte vänta på någon bekräftelse. Dokumentera gärna arbetet med hashtagen #flygadrake2018.

De färdiga drakarna fotar du eller dina eleverna och lämnar in bild tillsammans med en kort beskrivning av idé och utförande/arbetsprocess. Antingen via mail till Sara eller på Instagram under #flygadrake2018 och @vastarvet_slojd. Bland de som deltar i utmaningen koras 5 vinnardrakar som visas i en utställning under Gothenburg Design Festival 22–27 oktober.