Äggostformar

Äggostform av trä

För att säkra kunskapen om hur man tillverkar traditionella äggostformar har Västarvet ett projekt med intresserade slöjdare i regionen.

Äggost är Bohusläns landskapsrätt och mycket uppskattad bland bohuslänningar. Om vi blickar bakåt i tiden så tillverkades äggosten i träformar, vackert svarvade och dekorerade med skurna mönster. Idag finns äggostformar som är gjorda av plåt och plast. Men det finns en annan känsla och tradition i att använda träformar. Många kan dessutom tänka sig att ha dem både för äggosttillverkning och som en vacker prydnad i sitt kök.

Tillverkningen av äggostformar i trä har minskat och nu har det kommit till en punkt där det behövs en extra satsning för att få igång tillverkningen. Därför stöttar hemslöjdskonsulenterna en grupp slöjdare som är intresserade av att komma igång.

I gruppen finns även duktiga äggosttillverkare som har en mycket viktig kunskap. Det är avgörande att formen är utformad för att fungera vid tillagningen av äggost. Det kan till exempel vara att äggosten släpper lätt från alla ställen i formen när man stjälper upp den.

I en serie träffar av studiecirkelform fördjupar sig gruppen i äggostformstillverkning. Det handlar om hela processen från att välja rätt virke till svarvning, borrning och skärning av mönster. Förhoppningen är att det snart ska finnas handgjorda äggostformar att köpa. Förhoppningsvis kommer också deltagarna att sätta personlig prägel på sina formar – så som man alltid har gjort!

Är du intresserad? Hör av dig till hemslöjdskonsulent Joakim Lilja:
070-662 68 08
joakim.lilja@vgregion.se


Senast uppdaterad: 2018-10-30 13:42