Skyltar och utställningar

Genom att producera utställningar eller skyltar kan vi nå ut med information på olika sätt. Det kan vara ett bra sätt att avsluta ett projekt eller presentera resultatet av en undersökning, ett kulturmiljöprogram eller en dokumentation.

Vi utför både permanenta och tillfälliga utställningar inom ämnet Kulturmiljö, ofta i samverkan med våra pedagoger eller med någon kommun eller förening.  Utställningarna kan visas exempelvis på biblioteket eller i kommunhuset, eller varför inte utomhus på torget.

Enheten utför även informativa och inspirerande skyltar till kulturmiljöer av olika slag, fornlämningar, kulturpromenader etc för att ge nya upplevelser av landskapet. Utifrån era önskemål producerar vi skyltens text och illustrationer, kontakta oss för information och kostnadsförslag!

Vi kan hjälpa er med:


Skyltning av besöksmål

Vi erbjuder formulering av kunskapsinnehållet, text och bild, layout, produktion av färdig skylt samt råd och anvisningar för uppsättningen. Besöksmålskoncept i form av skyltar, foldrar, skrifter, webbanpassade PDF:er samt utställning för besöksmål.

Utställningar med kulturarvstema

Se nedan på olika typer av utställningar som produceras av enheten.

40 år senare – utställningar utförda som resultat av 40-årsprojektet: Forskningsprojekt med fokus på vad som hänt 40 år efter de första byggnadsinventeringarna utfördes i Vänersborg och Ulricehamn. Utställningarna utgjordes av skärmar framtagna för uppställning utomhus på centralt läge i respektive stad. En tredje mer sammanfattande utställning finns på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Klicka här för att läsa mer om utställningen 40 år senare.

Bakom fasaden - är den utställning vi som arbetar med byggnadsvårdsrådgivning länge har önskat oss. Utställning bygger på de vanligaste frågorna vi får om byggnadsvård. Här samlar vi svaren på de vanligaste frågorna och lägger till de frågor vi önskat oss men kanske inte fått svara på hittills. Utställningen finns på Slöjd&Byggnadsvård där du också hittar våra permanenta utställningar, bibliotek och mycket mer.

Spår i landskapet - Överallt finns spår efter människor som har levt före oss. Spår i landskapet är en vandringsutställning som vill väska nyfikenhet kring dessa spår och var man kan hitta dem. Utställningen finns numera permanent på kulturreservatet Åsnebyn utanför Mellerud. För dig som vill berätta om hur det är och hur det har varit på den plats där just du bor finns också webbplatsen. Klicka här för att komma till Spår i landskapets hemsida.

Trä äger - i samverkan med Hjo kommun och Kultur i Väst gjorde vi vandringsutställningen Trä äger. "Man reparerar inte - man bygger nytt" är en tanke som vi ville utmana i projektet/utställningen. Genom att lära om byggande, trähusen och trästaden görs frågor om resurstänkande, god hushållning och hållbar utveckling konkreta. Delar av utställningen har återanvänts i den nya utställningen Skärvor av Hjo. Här finns mer information om den utställningen.

Hotad mångfald – en vandringsutställning om den fantastiska biologiska mångfald som möter oss i odlingslandskapet. Men också om de hot som finns mot denna mångfald. Utställningen står numera permanent på kulturreservatet Åsnebyn utanför Mellerud. I Åsnebyn kan man dessutom vandra runt i landskapet och uppleva natur- och kulturvärden på egen hand. Klicka här för att läsa mer.

Exempel på skyltar:

Vittene kulturled – på platsen för Sveriges tredje största guldfynd genom tiderna finns en omkring tre kilometer lång kulturled med skyltar som berättar om den förhistoriska skatten.

Skyltar vid våra kyrkor – vid några av länets absolut värdefullaste kyrkomiljöer har Västarvet tagit fram större informationsskyltar. Exempel finns vid Hedareds stavkyrka, Älgarås kyrka och Skålleruds kyrka. 

 

KONTAKT

Marie Odenbring Widmark
Enhetschef Kulturmiljö
Tfn: 070-692 82 45
E-post: marie.odenbring@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:53