Unik keramik

Lödöse museum är glada över att tillsammans med Kontoret för keramiska studier kunna presentera helt nya forskningsresultat från ett unikt projekt. Resultat som innebär att det medeltida Lödöses historia nu blir rikare och fylligare än tidigare. Keramik som man tidigare trott var importerad är faktiskt lokalt producerad.

Det är Sonia Jeffrey, Lödöse museum, och Torbjörn Brorsson, Kontoret för keramiska studier, som har fått möjlighet att arbeta med att klassificera all keramik, cirka 50 000 skärvor funna i Lödöse, efter typ och ursprung. Arbetet görs på deltid och har pågått under tre år nu, med hjälp av stipendiemedel från Lennart J Hägglunds stiftelse, på Göteborgs universitet.

 Efter att ha gått igenom hälften av materialet kan man redan fastställa ett banbrytande resultat. Det är inte enbart importerad keramik i Lödöse. Man har tillverkat keramik i Lödöse under hela medeltiden, och flera olika typer. Det är naturvetenskapligt fastlagt med hjälp av en metod som kallas ICP-MS analys, där man kan se var skärvan är tillverkad. Kombinationen av kemiska grundämnen i leran ger ett unikt ”fingeravtryck” som matchats med leran i lokalproducerat tegel. Detta är första gången som man kunnat belägga den här typen av produktion på en plats i Norden och inom keramikforskningen är det sensationellt!

Kom och lyssna på Sonia och Torbjörn när de berättar mer om sin spännande forskning på Arkeologidagen den 27 augusti på Lödöse museum. 

Gratis, ingen föranmälan krävs

Senast uppdaterad: 2017-05-17 10:51