Såna djur finns

Det går knappt ana vilka vackra miljöer och fascinerande djur som döljer sig under vattenytan i våra världshav. I fotoutställningen Såna djur finns kan du möta marina världar och varelser du aldrig sett - utan att bli blöt.

Havet är djupt

Över 70 procent av jordens yta är täckt av hav och havet är djupt. Här döljer sig en hel värld av olika djurarter – de flesta osynliga för den som står på land. I utställningen Såna djur finns får vi följa med 17 undervattensfotografer ner under ytan. De spektakulära bilderna i utställningen ger oss en inblick i de artrika havsmiljöerna i såväl nordliga kalla vatten till varma tropiska hav.

Unika arter

Via fotografierna får vi bekanta oss med arter såsom gångjärnsnäbbräka, spökkantsnål med flera. Djuren är ofta små till storleken men otroligt häftiga att se på. De flesta har också speciella egenskaper eller beteenden. En del arter är riktigt sällsynta andra återfinns i flera hav. Gemensamt för dem är att de inte alltid är så lätta att fotografera även om du har turen att träffa på dem.

Havet som arbetsplats

Bakom utställningen står Sällskapet för Undervattensfotografi.
- Undervattensfotografi är en fascinerande sysselsättning som ger dykningen stort innehåll säger Kent Forsén, utställningsansvarig i SFU och dykare sedan 1950-talet.
Totalt medverkar 17 undervattensfotografer med sina bilder. Utställningen är ett resultat av många timmars arbete i ibland svåråtkomliga miljöer där människor inte är gjorda för att vistas.

Föredrag

I anslutning till utställningen ges ett antal föreläsningar. Hör tre undervattensfotografer berätta om sina erfarenheter och visa bilder.

Tider och datum

Utställningen invigdes 23 februari och pågår till och med söndag 27 augusti 2017.

Senast uppdaterad: 2017-05-31 11:37