Kulturarvsdagen i Väst 2016

Den 9 -11 september firas det internationella Kulturarvsdagar i Sverige. Årets tema är Tidens rörelser. Här i Västsverige gör Västarvet en särskild satsning för att gemensamt marknadsföra alla evenemang och uppmuntra alla att delta i att fira Västsveriges fantastiska kulturarv och kulturmiljöer.

Kulturarvsdagen i Väst

Klicka här för att komma till webbplatsen för Kulturarvsdagen i Väst.

Vill du vara med?

Har du en aktivitet som du vill att vi lägger på webbplatsen för Kulturarvsdagen i Väst? Ta gärna kontakt med:

barbro.lindh@vgregion.se

Kulturarvsdagen i hela Sverige

Klicka på länken för att komma till alla arrangemang runt om i hela Sverige.

#kulturarvsdagen

Dela gärna dina upplevelser av Kulturarvsdagen genom att använda hashtaggen #kulturarvsdagen i sociala medier.

Instagram

Kulturarvsdagen hos Riksantikvarieämbetet

Tidens rörelser 9-11 september 2016

Västarvet driver sedan 2014 kulturarvsdagen i väst som en särskild kampanj för att lyfta fram och samordna alla spännande aktiviteter på kulturarvsdagen i Västsverige. Om du vill delta lyfts ditt evenemang på kampanjsidan www.kulturarvsdagenivast.se och i våra annonsinsatser. I år är kulturarvsdagen den 11 september och 9-10 september anordnas lilla kulturarvsdagen med aktiviteter speciellt riktade till barn. Satsningen kulturarvsdagen i Väst har växt  varje år sedan starten och vi hoppas så klart att att ännu fler ska vilja delta i år för att visa upp Västsveriges fantastiska kulturarv.

Runt om i Europa arrangeras en mängd kulturarvsdagar varje år under hela september månad i Europarådets projekt European Heritage Days. I Sverige heter evenemanget Kulturarvsdagen och äger rum den andra söndagen i september. European Heritage Days lockar tusentals besökare runt om i Europa varje år och syftet är att bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer.

I Sverige samordnas Kulturarvsdagen av Riksantikvarieämbetet. Mer information om Kulturarvsdagen finns på Riksantikvarieämbetets hemsida där du också hittar alla aktiviteter som sker i hela Sverige den 9 - 11 september 2016:  www.raa.se/kulturarvsdagen

Årets tema –  Tidens rörelser

Folkrörelser och engagemang är i fokus på Kulturarvsdagen i år. Var med och berätta om den viktiga roll som samhällen, föreningar och andra grupper i alla tider haft i att tillvarata och utveckla kulturarv och kulturmiljöer. Det kan även handla om händelser där tillfälliga rörelser eller enskilda människor med ett starkt engagemang har påverkat sin omvärld kring mänskliga rättigheter, demokratifrågor och bevarandefrågor. Starka rörelser som varit, och är, angelägna för människor i olika tider.

Kulturarvsdagen är det största gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare. Då bjuder lokala arrangörer in allmänheten att delta i aktiviteter och visningar av kulturmiljöer, kulturlandskap och kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader – och historierna kring dessa berättas. Syftet är att bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer.

Vill du vara med?

Alla som jobbar med kulturarv och vill arrangera en aktivitet under dessa dagar som är öppen för allmänheten är välkomna att vara med. Läs mer om hur du anmäler ett eget arrangemang och kriterier för att delta under 
Delta som arrangör och Delta i Lilla Kulturarvsdagen på Riksantikvarieämbetes webbplats www.raa.se/kulturarvsdagen.

När du gjort din anmälan där är du välkommen att presentera dina aktiviteter även på Kulturarvsdagen i Väst.  Allt du behöver göra är att tala om för oss vad ni tänkt göra. Mejla en beskrivande text om aktiviteten – glöm inte tid och plats, kontaktperson och en bild minst 285 x 285 pixlar. Om ni har en hemsida vill vi också ha adressen till den.  

Skicka ert material till:

barbro.lindh@vgregion.se

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days.

European Heritage Days