Vårkonferens för Kulturarvsakademin 2018

Kulturarvsakademins vårkonferens 2018

Välkommen på Kulturarvsakademins vårkonferens 14 mars som kommer att handla om GDPR med fokus på kulturarv och enskilda arkiv.

Har du någonsin tänkt på hur mycket information det finns lagrat om dig och alla du känner på internet? Och vad händer med all den informationen? Vem använder den och till vad? Och hur ska du som jobbar vid olika kulturarvsinstitutioner hantera, bevara och använda all information som finns digitalt i till exempel enskilda arkiv?

Frågan om vad alla uppgifter som insamlas används till har ställts och besvarats i EU och ligger till grund för en ny europeisk dataskyddsförordning. Förordningen kallas GDPR (General Data Protection Regulation) och den träder i kraft den 25 maj 2018.

Hur vi samlar in, lagrar ochanvänder personuppgifter på kommer därmed att förändras. Samtliga uppgifter som kan knytas till en individ kommer att omfattas, det vill säga även ostrukturerad data (foto, bild, ljud, dokument m.m.). Den registrerade ges en absolut makt och kontroll över sina uppgifter. Syftet med förordningen är att ge medborgarna i EU och EES större kontroll över sina personuppgifter.

Men hur kommer detta påverka kulturarvsarbetet i praktiken? Denna viktiga fråga som gäller dig vill vi belysa och diskutera på vårkonferensen.

Program:

12:00 –13:00 Lättare lunch serveras
13:00 –13:15 Välkomna! Carl Magnusson, ordf. Kulturarvsakademin
13:15 –14:00 Lisa Johansson, Datainspektionen
14:00 –14:45 Katalin Gere, Riksarkivet
14:45 – 15:15 Kaffe/Té
15:15 –16:00 Paneldiskussion
16:00 –16:15 Summering av dagen och avslut

Välkommen med din anmälan senast 8 mars till ett seminarium som lyfter olika perspektiv på en fråga som berör oss alla! Glöm inte ange om du har särskilda kostönskemål.

Hoppas vi ses i Norges Hus, Skånegatan 16, Göteborg den 14 mars!

Varmt välkommen hälsar Monica Gustafsson, Västarvet och Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet.

Klicka här för att ladda ner inbjudan som pdf.

Kontakt

Har du frågor eller vill veta mer kontakta oss gärna!

Monica Gustafsson, e-post: E-postadress
Anita Synnestvedt, e-post: E-postadress