Soldaten plockade med sig Kulknappen som dödade Karl XII

Kulknappen som sägs ha dödat Karl XII.
Kulknappen som sägs ha dödat Karl XII.
Fotograf: Hallands kulturhistoriska museum

En sägen säger att soldat Nordenstierna såg var dödskulan hamnade efter att den studsat mot en sten. Kulknappen tog han med sig hem till Öxnevalla i Marks kommun. En smed hittade den mytomspunna kulknappen två hundra år senare.

Den 30 november 1718 sköts Karl XII till döds vid den norska fästningen Fredriksten. Soldaten Mårten Nordenstierna från Sjuhärad ska ha vaktat i en skyttegrav alldeles i närheten. Han blev vittne till kungamordet och såg hur kulan studsade mot en sten. Nordenstierna plockade upp mordvapnet och upptäckte att det var en omgjord knapp från en av Karl XII:s uniformer.

Väl hemma i Deragård i Öxnevalla började soldaten berätta historier och skryta över kulknappen, som han menade hade dödat självaste Karl XII.
När en person erkänt mordet i Stockholm gick prästen i Öxnevalla till Nordenstierna och uppmanade honom att göra sig av med kulknappen. Prästen och soldaten gick till ett ställe i närheten av Deragård och slängde den i ett grustag.

Hämtade grus i Deragård två hundra år senare

1924, ungefär två hundra år senare, hittade smeden Carl Hjalmar Andersson kulknappen på grusgången i sin trädgård i Horred. Smeden hade hämtat grus från ett grustag i Deragård och var bekant med historien om kulknappen.

Han visade fyndet för Albert Sandklef, chef för Varbergs museum, 1934. Sandklef undersökte kulan och presenterade den 1940 som Kulknappen som dödade Karl XII.

Något som talar för att myten i Öxnevalla är sann är att den är mer detaljerad än på andra ställen. Det fanns verkligen en soldat som hette Mårten Nordenstierna i Öxnevalla.

Dna från Kulknappen har jämförts med dna från kungens blodiga handskar som förvaras på Livrustkammaren. Undersökningen visade att Kulknappen kan vara den kula som dödade Karl XII, men flera procent av befolkningen bär samma dna och det är därför inte helt unikt. En gravöppning skulle möjliggöra en mer omfattande analys, men hittills har finansiering saknats.

Källor:

Petterson, Ulf och Allen, Marie. 2004. DNA skriver historia: DNA-analyser kan hjälpa arkeologer och historiker att komma närmare sanningen. Forskning & Framsteg. 1 mars. https://fof.se/tidning/2004/2/dna-skriver-historia (Hämtad 2018-10-05)

Kvint, Rebecka. 2016. Vad för slags skott dödade Karl XII? Hallands Nyheter. 4 maj. http://www.hn.se/nyheter/halland/vad-f%C3%B6r-slags-skott-d%C3%B6dade-karl-xii-1.1749996 (Hämtad 2018-10-05)

Digitalt museum

Wikipedia

Sveriges Radio