Kurs i brutalsvep med Beth Moen

Bild på slöjdsvep.

”Svepasken är död!” hördes någon ropa, varefter stor inspiration till en svepkurs infann sig. Svep är den korta benämningen på kärl bestående av böjda träspån, samt processen för att skapa dessa. 24-25 augusti anordnar vi en kurs i Fengersfors, Dalsland, med Beth Moen som handledare.

Under denna kurs fokuserar vi just på framställningen av själva materialet. Från klyvning av stockar med kilar och spräckjärn, till dimensionering och tillslätning av spånen och slutligen böjning. Antingen med hjälp av en form, eller med den något kaxigare frihandssvepningen. Ett spån måste vara tunt nog att kunna böjas, men vi provar också ordningen att ju tjockare dessto coolare.

Mycket få men enkla och raffinerade verktyg används. Olika sammansättningar av svepfog och infästningar av botten introduceras, men svepaskar kommer inte nödvändigtvis kunna bli färdiga under kursen. Viss inblick i den stora variationen av former och funktioner hos traditionella svepaskar ges.

Kursledare är Beth Moen, finsnickare med gesällbrev och sedan 20 år huvudlärare i traditionell träslöjd på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk.

Kursen är en del av Västarvets Hemslöjdskonsulenters satsning på Matslöjd och Slöjdmat, och hålls i samband med matfestivalen Glupsk på Dalsland på Fengersfors bruk. Den genomförs i samarbete med Mötesplats Steneby, Glupsk på Dalsland och ABF.

Mer information och anmälan

Datum: 24-25 augusti 2018
tid: 10:00-17:00
Plats: Not Quite, Fabriksvägen 2 i Fengersfors
Kursledare: Beth Moen
kostnad: 1400kr

Klicka här om du vill anmäla dig till kursen

 

Undrar du över något?
Mejla Jonatan Malm: jonatan.p.malm@vgregion.se  eller ring honom på 0761 19 46 95