Prästgårdsflygeln i Alingsås renoveras

Prästgården i Alingsås.

Det lilla uthuset som har varit flygelbyggnad till en tidigare prästgård i Alingsås har ett rykte om sig att vara den äldsta profana byggnaden i staden. Nu renoveras byggnaden varsamt av timmerhantverkare som är duktiga på att tolka vad spåren av gammalt hantverk kan berätta.

Under årets Kulturarvsdag 8 september hålls stugan öppen och hantverkarna berättar om sitt arbete med att varsamt restaurera byggnaden. Vid en renovering av ett så här gammalt hus som har stått orört kan man vara säker på att spännande detaljer kommer fram som kan hjälpa oss att förstå mer om byggnadens ursprung. Vi visar vad spåren av olika av verktyg kan berätta om husets ålder och den som byggde.

Vi berättar också det vi vet om byggnadens historia och varför man tror att det kan vara Alingsås äldsta ickekyrkliga byggnad.

Hålltider under dagen

  • 11:00 - 12:00 Visning
  • 14:00 - 15:00 Visning

Hitta till prästgården

Adress: Bunnhusallén 5, Alingsås

Vägbeskrivning:

Gå Prästgårdsvägen från Norra Ringgatan mot Brunnsparken. Huset ligger till vänster längst ner på gatan innan parken börjar.

Tillgänglighet:

Begränsad. Det går bra att ta sig fram till huset men kan vara svårt att komma in med rullstol eller rullator eftersom renovering pågår.

Arrangörer: Svenska kyrkan i Alingsås i samarbete med Västarvet.

Mer information

Kontaktperson: Anni Bergström
Tfn: 0702-499197
E-post: anni.bergstrom@vgregion.se