Arkeologisk utgrävning i Lödöse

Arkeologisk utgrävning i Lödöse.
Fotograf: Ian Schemper

Ta chansen att dela historien med oss i realtid vid en arkeologisk utgrävning i Lödöse. Ta del av fynden som kommer fram på plats när vi undersöker ett ovanligt fint tegelgolv från det medeltida Lödöse som har gäckat museipersonalen i över trettio år. Välkommen 8-9 september kl. 11-15.

Dela historien med oss

Ta chansen att dela historien med oss i realtid vid en arkeologisk utgrävning i Lödöse. Ta del av fynden som kommer fram på plats när vi undersöker ett ovanligt fint tegelgolv från det medeltida Lödöse som har gäckat museipersonalen i över trettio år. 

Ett ovanligt fint golv

För över trettio år sedan stötte en av arkeologerna på Lödöse
museum på ett fint tegelgolv vid en utgrävning i närheten av det gamla hamnområdet i Lödöse. Ett sådant golv är ovanligt i medeltida borgerliga miljöer, och eftersom det inte fanns möjlighet att undersöka det närmare just då så har golvet hängt kvar i tankarna i alla dessa år. Vad kan det ha varit? En del av en kyrklig institution? Ett värdshus? Eller ett helgeandshus, alltså en
slags vårdinrättning?

Det vill vi ta reda på och du får vara med!

Guidade visningar och fyndtvätt

Under hela helgen kommer vi att erbjuda guidade visningar vid utgrävningen. Det kommer även finnas möjlighet att tvätta fynd och vara med att gå igenom jordhögar för att se så det inte ligger några gobitar kvar som missas.

Var?

Hamngatan i Lödöse, ca 500 meter från museet åt älven till.
Klicka här för att se karta

När?

8-9 september kl 11-15.

Visningar vid utgrävningsplatsen;
lördag och söndag
kl 11.30-12
kl 14-14.30

Hur?

Ingen föranmälan krävs, dock begränsat antal platser på visningarna, först till kvarn gäller. 
Aktiviteterna är gratis.
Kläder efter väder!

Resväg, parkering och tillgänglighet

Från Trollhättan eller Göteborg kan man ta tåget till Lödöse södra, och därifrån åka buss till hållplatsen Lödöse museum. Utgrävningen sker ca 100 meter från hållplatserna. När du kliver av bussen så går du till järnvägsövergången och korsar den, sväng sedan vänster in på Skeppsbyggaregatan. Följ den till vägs ände, ca 100 meter, så är du framme.

Vi hänvisar våra besökare att parkera på museets parkering, som ligger ca 500 meter från utgrävningsplatsen. Dock finns det ett mindre antal platser vid utgrävningen för de som har svårt att gå.

Man kommer fram med rullstol i viss mån, men vi kan inte garantera att man kommer ända fram överallt.

Toaletter finns på museet.

Ett kulturevenmang som förenar

Grävningen är en del av det rikstäckande evenemanget Kulturarvsdagen som samordnas av Riksantikvarieämbetet. Det är i sin tur en del av de europeiska kulturarvsdagarna, European Heritage Days, som är det mest firade gemensamma kulturevenemanget i Europa.

Läs mer om Kulturarvsdagarna hos Riksantikvarieämbetet genom att klicka här.