Aktiviteter i Slöjdklubben på Barnens Kulturkalas

Glitter och glamour, vävning i megaformat, färgtillverkning och porslinslagning. I Slöjdklubben bjuder vi på massor av aktiviteter under Barnens Kulturkalas!

Utsänd av Solgudinnan - om då, nu och sedan,
och om hur allt är ett

Onsdag i Bokskogen

Berättarföreställningen presenteras av Vitlycke museum

Jag är Waiga, jag är vinden som sveper genom tiden, jag har kraft att röra mig över minnets bro och längs tidens tråd, jag finns i ett tidlöst evigt nu, utan början och utan slut. Då, nu sedan, allt är ett, en ända oändlighet.

Hör den spännande beskrivningen om livet på bronsåldern och om resor till när och fjärran framförda av bronsålderskvinnan Waiga, gestaltad av skådespelaren Eva Dal. Berättarföreställningen presenteras av Vitlycke museum.

Smed för en dag – prova på smide

Hela veckan

Missa inte chansen att få forma stål! Upplev själv smidestekniken där hög värme gör ett stenhårt material fullständigt formbart och prova att själv bearbeta det med hammaren. Alla är välkomna att prova, bara du når upp till städet. Kom till smedjan och boka tid. Deltagande i mån av plats.

Arrangörer: Ivans smedja, Västarvets hemslöjdskonsulenter och Forsviks bruk

Punsa läder – Skriv på läder med Hemslöjden

Hela veckan

Banka bokstäver i en läderbit. Skriv ditt namn på ett halsband, märk en nyckelring eller gör ett armband med ditt telefonnummer på ifall du är rädd att komma bort eller bara är glömsk.

Arrangörer: Västarvet och Västra Götalands hemslöjdsföreningar

Hela världen flätar

Lek och dansflätning – Fredag, lördag, söndag

Flätning är en av de äldsta textila teknikerna och används av olika kulturer på hela jordklotet. Lär dig olika traditionella sätt att fläta genom lek och dans. Med flätorna vi tillverkar kommer vi att forma fina smycken och skärp. Kom och fläta med oss - hela världen flätar!

Arrangörer: Ta i hand-projektet och Studieförbundet Vuxenskolan

Himmeli

Onsdag, torsdag, fredag. (Ev. lördag & söndag också)

Lek med trianglar och skapa magiska former och smarta konstruktioner. En himmeli, som det kallas i Finland, är en traditionell takkrona som ofta tillverkades av halm eller vass. De hängdes upp till bröllop, högtider och fest. De kunde även hängas upp över barnets vagga. Himmelierna var lätta och rörde sig vid minsta vinddrag för att snärja onda andar och skydda det lilla barnet. En himmeli kallas för oro i Sverige. Vad är du orolig för? Var med och bygg din egen himmeli, mot din oro och lämna kvar din oro i tältet. Testa att bygga med olika material och i olika storlekar och upptäck hur enkla trianglar tillsammans bildar geometriska former som vi känner igen i avancerade konstruktioner.

Arrangörer: Fin i Väst, Kultur i väst, Göteborg stads kulturförvaltning, Västarvet (Hemslöjdskonsulenterna)

The Drag Up – slöjd och drag i glittrig kombo

Lördag, söndag

Slöjd och drag har många gemensamma nämnare – som skaparlust, överdåd och smarta lösningar för ett snyggt slutresultat. Nu finns chansen att skapa glittriga och glamorösa drömoutfits tillsammans med skickliga dragqueens från Campari Camping.

– Vi kommer att guida er i tygernas och paljetternas tecken och hjälpa till att göra era kläder så glittriga som bara möjligt!

De flesta vuxna kan känna att det behövs lite mer glam och glamour, lite mer drag och drag i livet istället för knäckebröd och saker som måste göras. Vad många vuxna inte vet är att detsamma gäller för barn. Vetenskapliga undersökningar på ett institut i Schweiz visar att barn som inte vill gå och lägga sig i 88 procent av fallen beror på att de vill vara uppe och festa istället. Och i workshoppen The Drag Up på söndag finns gott om möjligheter till just det här - det blir en dag tillägnad glamour och barns lagliga rätt att ha kul och leva drömliv.

– Vi har laddat ett tält med det blankaste och vackraste vi kunde hitta, med handledare i stilettklack och med saxen redo. Vissa dagar är kallnat kaffe, denna är äppeldryck med ciderkaraktär.

Det går bra att ta med ett eget plagg att göra om eller att komma skapa en helt ny kreation med det som finns på plats och med hjälp av de som sätter GLAM i glamour. Eller som Lady Gaga skulle ha uttryckt det: Don’t be a drag – just be a queen!

Arrangörer: Göteborgs stad, Västarvet (Hemslöjdskonsulenterna) och Campari Camping- Swedish Drag Mafia

Megavävar

Alla dagar

Med trasor, garn, tråd och megastora vävramar får du lära dig skillnaden mellan inslag och varp. Tillsammans väver vi färgsprakande vävar. Vi kommer också väv in själva vävstolen och se om den kan bli en koja eller hydda. Ta gärna med restgarner och trasor du inte har användning av hemma och som kan bli en liten del av en stor berättelse. Alla är vävkomna att prova på!

Arrangörer: Väv i Väst och Västarvet (Hemslöjdskonsulenterna)

Känn på bondens guld och gör en trefläta

Lördag, söndag

Upptäck halmens möjligheter med Halmens hus!

Gör limfärg med Slöjd & Byggnadsvård

Här får du känna på och tillverka din egen färg under handledning. Med färgen kan du måla på pappersark eller en träplatta med kylskåpsmagnet för vernissage i hemmet.

Vi använder fingrarna i denna prova på-aktivitet och gör våra konstverk med handkraft. Vill man veta mer om gamla hus eller slöjd kan Slöjd & Byggnadsvårds antikvarier, byggnadsingenjör eller slöjdkonsulent svara på era frågor.

Färgen är giftfri och helt ofarlig. På vår hemsida finns både recept och arbetsbeskrivningar.

Rista runor med Lödöse museum

”Håll dig gömd, far”, så lyder runorna på ett revben från det medeltida Lödöse. Från vem skulle han hålla sig gömd? Lyckades han? Tänk att ett revben kan vara så spännande!

Runor har använts i Norden sedan vikingatid. De har varit både praktiska och mystiska när de användes i allt från meddelanden till magiska ramsor och spådom. Runor har hittats på många föremål från det medeltida Lödöse. På Kulturkalaset kan du rista din egna runamulett i trä - kanske är den magisk?

Onsdag och torsdag kl 12-19.30 i Slöjdklubben

Inget kalas utan kras - laga porslin som ett proffs med Studio Västsvensk Konservering

Kom och laga med en konservator! Trasiga saker måste man inta slänga, det mesta går att laga. Vi har små sönderslagna saker av porslin och keramik som skall pusslas ihop och lagas. Saknas det en del? Då gör vi en ny.

Torsdag 12:00 - 19:30, Slöjdklubben

Bygg vattenhjul – 1000 år av industriell utveckling med Forsviks bruk

Vi bygger vattenhjul och placerar det i strömmande vatten. Det sätter hjulet i rörelse så att kraft uppstår. Kraften kan driva maskiner, till exempel kvarnar, hammarsmedjor och sågverk. Metoden kom till Sverige under 1200-talet och blev avgörande för den industriella utvecklingen. Vatten i rörelse var huvudkällan för kraft ända till slutet av 1800-talet.

Alla dagar